Väčšina ukrajinských utečencov sa chce čo najskôr vrátiť domov, tvrdí OSN

TA3 TASR
13.7.2022 12:31

Väčšina ukrajinských utečencov dúfa, že sa vráti domov tak skoro, ako to len bude možné, zároveň však približne dve tretiny z nich plánujú zostať v krajine, v ktorej sa v súčasnosti nachádzajú, kým ozbrojený konflikt neutíchne a nezlepší sa na Ukrajine bezpečnostná situácia. Vyplýva to z prieskumu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý bol robený aj medzi ukrajinskými utečencami na Slovensku.

Civilisti z Azovstalu sa boja nastúpiť do evakuačných autobusov, hrozí im zavlečenie do Ruska
TASR/AP

Z prieskumu, ktorý bol v stredu zverejnený na oficiálnej webovej stránke Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), vyplýva, že ukrajinský utečenci majú obavy o svoju budúcnosť pre prebiehajúcu vojnu, pre ktorú si nedokážu vytvárať dlhodobé plány.

Na prieskume, ktorý UNHCR uskutočnil v období od polovice mája do polovice júna, sa zúčastnilo približne 4900 ukrajinských utečencov z Česka, Maďarska, Moldavska, Poľska, Rumunska a zo Slovenska. Jeho cieľom bolo lepšie porozumieť plánom do budúcnosti ľudí nútených pre vojnu opustiť Ukrajinu.

Z dát získaných počas prieskumu vyplýva, že 65 percent opýtaných plánuje zostať v krajine, v ktorej sa v súčasnosti nachádza, a deväť percent sa chce presťahovať do inej krajiny. Hlavným dôvodom, pre ktorý títo ľudia plánujú v daných krajinách zostať, je pritom bezpečnosť. Väčšina respondentov však zároveň vyjadrila nádej, že sa na Ukrajinu vráti ihneď, ako to bude možné.

Približne 16 percent opýtaných sa v nadchádzajúcich  mesiacoch plánuje vrátiť na Ukrajinu, pričom asi 15 percent týchto ľudí sa plánuje vrátiť na Ukrajinu iba dočasne, aby tam navštívilo rodinu, získalo nové zásoby alebo pomohlo svojim príbuzným sa evakuovať.

Asi 40 opýtaných pritom uviedlo, že sa na Ukrajinu plánuje vrátiť už budúci mesiac, zatiaľ čo 60 percent povedalo, že nevie, kedy presne sa vráti. Ľudia, ktorí sa plánujú vrátiť na Ukrajinu, pritom najčastejšie uviedli, že tak chcú urobiť preto, lebo v danom regióne sa už zlepšila situácia.

Na Ukrajinu sa pritom plánuje vrátiť viac utečencov pochádzajúcich z Kyjeva a jeho okolia a zo západných častí krajiny, než tých, ktorí utiekli z východu a zo severu Ukrajiny. Z prieskumu tiež vyplýva, že väčšinu ukrajinských utečencov tvoria ženy s deťmi, pričom väčšina dospelých má vyšší stupeň vzdelania. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok