Mimovládky žiadajú vládu pozmeniť právomoc generálneho prokurátora. Žilinka to odmieta

TA3 TASR
13.7.2022 13:53

Označovať v prípravnom konaní obvinené osoby za "zločincov" je absolútne neprijateľné, neprípustné a odporujúce zásade prezumpcie neviny. Generálny prokurátor Maroš Žilinka to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na vyjadrenie mimovládnych organizácií Nadácia Zastavme korupciu a Via Iuris v súvislosti so spustením podpisovej akcie za zmenu paragrafu 363.

Žilinka
SITA

"Stíhanie obvineného je možné len zo zákonných dôvodov a zákonným spôsobom, preto je povinnosťou generálneho prokurátora nezákonné rozhodnutia a postupy orgánov činných v trestnom konaní korigovať a tým garantovať zákonnosť," skonštatoval Žilinka.

Mimovládne organizácie spustili podpisovú akciu za zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku. Ten umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípade, že ním bol porušený zákon. Mimovládky vyzývajú vládu a koaličných poslancov, aby upravili právomoci generálneho prokurátora tak, aby tento paragraf "nepomáhal zločincom unikať pred súdom".

Generálna prokuratúra SR už skôr odmietla tvrdenia o nadmernom či neprimeranom používaní paragrafu 363 Trestného poriadku. Podľa štatistiky prokuratúry je podiel zrušených právoplatných rozhodnutí generálnym prokurátorom na celkovom počte návrhov oprávnených osôb oproti predchádzajúcim rokom podstatne nižší. Prokuratúra informovala, že v roku 2021 bol tento podiel 13,55 percenta, predvlani to bolo 16,25 percenta a v roku 2019 viac ako 19 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok