Trestné stíhanie Trnku zastavili. Dôvodom je premlčanie skutku

TA3 TASR
13.7.2022 10:38

Okresný súd Bratislava I zastavil trestné stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v súvislosti s Gorilou. Dôvodom je premlčanie skutku po jeho prekvalifikovaní na prečin. Uznesenie nie je právoplatné. Prokurátor podal voči nemu sťažnosť. Potvrdil to hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Jeho obhajca Martin Krakovský vyhlásil, že obsah nahrávok nemá súvis s Dobroslavom Trnkom. "Nie je tam spomínaný Dobroslav Trnka. Sami ste si to vypočuli, sú tam úplne iné hlasy," povedal. Zároveň upozornil, že nahrávky boli vyhotovené nezákonným spôsobom.

"Nikdy neboli tieto nahrávky stotožnené s originálom, tzv. ITP Gorila," podotkol obhajca a dodal, že samotnú nahrávku nikdy nepočul. O pravosti prehrávaných nahrávok sa preto podľa neho nedá hovoriť, kým sa neporovnajú s originálom.

Prekvalifikovanie činu

Samosudca Marek Filo prekvalifikoval skutok na prečin z dôvodu dôkaznej núdze. "Niektoré dôkazy v podobe audionahrávok, vyhotovených Marianom Kočnerom, sú nezákonnými dôkazmi, na ktoré nie je možné prihliadať," uviedol Adamčiak.

Filo zdôraznil, že v trestnom konaní nemožno použiť nahrávky, ktoré boli získané utajeným spôsobom, v tomto prípade bez vedomia Dobroslava Trnku. "Netvrdím, že sa skutok nestal. Sú veľmi silné indície, že sa stal," podotkol samosudca.

S prečinom sa spája päťročná premlčacia doba. "Trestné stíhanie sa premlčalo v roku 2018 a obžalovanému bolo vznesené obvinenie až v roku 2019. Z tohto dôvodu je trestné stíhanie neprípustné," dodal hovorca súdu. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Polícia uviedla, že Dobroslav Trnka mal prevziať od podnikateľa Mariana Kočnera zvukovú nahrávku, obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávkou mal Dobroslav Trnka a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok