Zimy sa nemusíme báť. Plynu v zásobníkoch je dosť, vyhlásil Sulík

TA3
12.7.2022 10:14

Richard Sulík a generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák zvolali tlačovú konferenciu k aktuálnej situácii s plynom na Slovensku. Informovali, že Slovenský plynárenský priemysel už má v zásobníku dostatočné množstvo zemného plynu na pokrytie nadchádzajúcej vykurovacej sezóny. "V ktoromkoľvek zásobníku sa nachádza viac plynu, než budeme potrebovať," vyhlásil minister hospodárstva.

Spolu so zásobami iných slovenských firiem je zabezpečená spotreba pre všetkých odberateľov vrátane firiem.

"Oproti celoročnej spotrebe máme v zásobníkoch 49 % plynu," povedal Sulík. Ďalšie natláčanie plynu do zásobníka by podľa neho nebolo efektívne, pretože množstvo je dostatočné aj v prípade, keby sa dodávky plynu z Ruska neobnovili. SPP bude podľa Sulíka nakupovať ďalší plyn na uskladnenie iba v prípade, že to bude cenovo výhodné.

SPP sa podarilo zabezpečiť dostatočné množstvo plynu na nadchádzajúce mesiace napriek tomu, že ruský Gazprom skrátil v polovici júna dohodnuté dodávky na polovicu. Pokles dodávok pokračoval až do úplnej odstávky plynovodu Nord Stream 1 pre plánovanú údržbu začiatkom tohto týždňa. SPP podpísal zmluvy na dovoz skvapalneného plynu LNG lodnými tankermi a tiež na dodávky zo Severného mora.

Celý záznam z tlačovej konferencie Richarda Suíka a generálneho riaditeľa SPP Richarda Prokypčáka si môžete pozrieť tu:

Prokypčák priblížil, že SPP zabezpečilo aj ďalšiu prepravnú trasu pre plyn z Talianska, ktorá by sa mala začať využívať od začiatku októbra. "Je to ročná prepravná kapacita. Týmto spôsobom sme strategický otvorili tri smerovania plynu na Slovensko," zdôraznil  Okrem plynu z Talianska či Chorvátska dováža SPP plyn severnou trasou zo Severného mora. Tá by sa mala v budúcnosti využívať aj na prepravu plynu z plánovaných nemeckých LNG terminálov. "Zároveň je otvorená aj východná trasa," dodal šéf SPP.

Sulík spresnil, že pri súčasnom nastavení odberu plynu priemyslom nedôjde k žiadnym obmedzeniam jeho v dodávkach. "Ale môže sa stať, že napríklad veľké firmy začnú masívne presúvať výrobu na Slovensko," upozornil minister. Na výrazné rozširovanie výroby a z toho vyplývajúce nároky na dodávky plynu by už nemuseli zásoby plynu stačiť. Dôvodom presunu výroby by podľa ministra mohol byť nedostatok plynu v iných krajinách EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok