Kauza Kuciak: Senát odročil prípad na september, nariadil viac ako tucet ďalších pojednávaní

TA3 TASR
13.7.2022 10:12

V stredu, 13.7, pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Senát odročil prípad na 19. september a nariadil aj ďalších 15 termínov pojednávaní. Z toho šesť v januári 2023.

Písomná konverzácia medzi obžalovanými Alenou Zsuzsovou a Marianom Kočnerom z obdobia, keď bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica, obsahovala šifrované informácie. Slúžiť mali na zahmlievanie skutočného významu komunikácie. Nemožno ju preto interpretovať len doslovne. Vyplýva to z analýzy vypracovanej Filozofickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú prečítali na súde.

Kočner vraj trpí alergiou

Jazykovedci v analýze podotkli, že komunikácia cez aplikáciu Threema obsahovala okrem šifrovaných výrazov aj emotikony. Obžalovaní si okrem iného písali o kožných chorobách, ktoré podľa analýzy poukazujú na politický kontext. Šifry hovoriace o tretích osobách sa vyskytujú najmä vo februári 2018. Slová o "vypadnutých zuboch" mali odkazovať na smrť inej osoby.

Kočner argumentoval, že slová o kožných a iných ochoreniach sa zakladali na reálnej situácii. Tvrdí, že trpí alergiou a mal by držať diétu. Zároveň na jeho zdravotný stav podľa jeho slov vplýva psychika. Súdu ponúkol, že sa vyzlečie, aby preukázal, že má vyrážky a alergiu a že svrbenie nesúviselo s Jánom Kuciakom, píše Denník N.

"Súd nespochybňuje obsah predloženej listiny ako takej," vyhlásila predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová. Senát však vyhodnotil analýzu ako odbornú prácu, nie ako znalecký posudok. Dôkaz navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. V odvolacom konaní ho Špecializovanému trestnému súdu prikázal vykonať Najvyšší súd SR.

Podstatný dôkaz

Splnomocnenec poškodených rodičov zavraždeného novinára Roman Kvasnica považuje analýzu za mimoriadne silný a podstatný dôkaz. "Takýto dôkaz sa na Slovensku ešte nevykonával," zdôraznil.

Na vypracovaní tohto dokumentu sa podieľal sedemčlenný tím. "Ukázalo sa nám, že niektoré výrazy sa veľmi významne vyskytujú práve v týždňoch, ktoré boli okolo dátumu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," uviedol novinárom jeden z autorov analýzy Matej Karásek z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

"Takú kvalifikovanú a zrozumiteľnú výpoveď odborníka na súde som dlho nezažil," podotkol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus. Dôkaz vyhodnotí v záverečnej reči.

Prítomní aj neprítomní

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Maslák a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kováčik a Darko Dragić. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová.

Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní. Rovnako ani obžalovaná Alena Zsuzsová a obžalovaný Dušan Kováčik. Obaja požiadali o konanie v ich neprítomnosti. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok