Slobodník sa stretával s Kuciakom. Živé veci zo spisov novinárom neposkytoval, tvrdí

TA3 TASR
12.7.2022 09:42

O prípad Technopol Servis, v ktorom čelí obvineniu Marian Kočner, sa zaujímal aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Mal sa snažiť ovplyvňovať vyšetrovanie. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu to v utorok uviedol bývalý vysokopostavený policajný funkcionár Bernard Slobodník.

S Bödörom sa stretol v Transpetrole

Na súde vypovedal najmä v súvislosti s kauzou plánovaných vrážd prokurátorov. ŠTS zároveň pojednáva aj prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Slobodník vyhlásil, že mal byť medzi rokmi 2017 a 2018 niekoľkokrát zavolaný nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom do budovy Transpetrolu. Na jednom stretnutí mal dostať príkaz, aby bolo odložené vznesenie obvinenia v kauze Technopol Servis. Prostredníctvom exšéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška malo prísť aj k výmene vyšetrovateľa.

"Norbert B. mi povedal, že je pripravených 300-tisíc eur, ak sa splnia jeho požiadavky," uviedol Slobodník s tým, že to odmietol. Aj v súvislosti s touto kauzou si mal podľa obžaloby objednať Marian Kočner vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý sa jej venoval.

Slobodník podotkol, že mal Norbert Bödör intervenovať v prospech Mariana Kočnera a iných tiež v súvislosti s kauzami zmenky či prípravou vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej.

"Nikdy som nevyťahoval živé veci zo spisov a neposkytoval ich novinárom a ani tretím osobám." Takto vypovedal v utorok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku svedok Bernard Slobodník v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.

ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. 

Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová. Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní. Rovnako ani obžalovaná Alena Zsuzsová, ktorá požiadala o konanie v jej neprítomnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok