Poriadne si skontrolujte svoju letenku. Medzinárodné aerolínie plánujú zrušiť tisícky letov

TA3 Sky News
13.7.2022 10:59

Cestovný ruch sa ešte stále spamätáva z následkov pandémie, čo výrazne ovplyvňuje dovolenkové plány desiatky tisíc ľudí, v dôsledku zrušených letov. Analýza exkluzívnych údajov Sky News ukazuje, ktoré letecké spoločnosti, letiská a krajiny boli najviac zasiahnuté.

Ryanair letisko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Najviac zrušených letov zaznamenali na letisku Gatwick, podľa analýzy vypracovanej britským webom Sky News. Viac ako 3 % plánovaných letov z Gatwicku sa neuskutočnilo v porovnaní s 0,3 % letov zo Stanstedu (najvyťaženejšie letisko).

Jún bol pre Gatwick najhorším mesiacom tohto roka. Každý 14. let z letiska bol zrušený. Do dát započítali akýkoľvek let, ktorý letecká spoločnosť zverejnila na prevádzkovanie a nebol zrušený aspoň 48 hodín pred odletom.

Hovorca letiska Gatwick uviedol, že mu je ľúto akékoľvek zrušenie a narušenie plánov cestujúcich. Vysvetlil, že v nadchádzajúcich mesiacoch sa letisko chystá zvýšiť svoju kapacitu, "aby letecké spoločnosti lietali spoľahlivejšie letové programy a zlepšil sa štandard služieb pre cestujúcich".

lety Sky News/OAG

Airolínie, ktoré rušia najviac letov

Ryanair bol najvýkonnejšou leteckou spoločnosťou na svete, tento rok zatiaľ zrušil len 0,3 % letov. British Airways je na tom oveľa horšie. Pri 3,5 % máte viac než 12-krát vyššiu pravdepodobnosť, že vám zrušia let v tejto spoločnosti ako let so spoločnosťou Ryanair.

Spomenuté údaje sa vzťahujú na lety do 10. júla a nezahŕňajú ďalších 10 300 zrušených letov, ktoré spoločnosť oznámila, čo má vplyv na lety s odletom do konca októbra.

Celosvetovo je letecká spoločnosť Čína Eastern so sídlom v Šanghaji najviac postihnutá, dôvodom bolo niekoľko lockdownov od marca tohto roka, ktorým muselo mesto čeliť.

Letecká spoločnosť tiež zdôraznila, že vo veľkej miere bola ovplyvnená aj globálnymi faktormi, ako sú ruská invázia na Ukrajine a stále trvajúce pandemické obmedzenia v Ázii, v porovnaní so spoločnosťami EasyJet a Ryanair, ktoré lietajú iba v rámci Európy.

Dáta tiež ukázali, že počas najhoršej pandemickej situácie v roku 2020 bol EasyJet najviac zasiahnutou leteckou spoločnosťou. V tom roku zrušila spoločnosť viac ako 50 % letov z 200 000 plánovaných, a viac ako 99 % všetkých letov, ktoré sa mali uskutočniť v apríli 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok