Personál parížskeho letiska štrajkoval a neprišiel do práce. Za jeden deň sa stratilo vyše 20-tisíc kusov batožiny

TA3 ČTK
12.7.2022 12:31

Počas štrajku pozemného personálu na začiatku júla sa na parížskom letisku Charlesa de Gaulla za jediný deň zatúlalo cez 20 000 kusov batožiny. Zamestnanci triediarne kufrov nedorazili na rannú zmenu, prechodné sklady sa rýchlo zaplnili a v zázemí zavládol chaos.

Personál parížskeho letiska štrajkoval a neprišiel do práce. Za jeden deň sa stratilo vyše 20-tisíc kusov batožiny
Twitter/Gloria Benaim Events

Batožinu cestujúcim rozvážali ešte niekoľko dní. Vo vysielaní francúzskej rozhlasovej stanice RMC to v utorok uviedol Augustin de Romanet, šéf firmy ADP, ktorá letisko spravuje. Informovala o tom agentúra AFP. "Je to katastrofa, poškodí to imidž nášho letiska," povedal de Romanet a ospravedlnil sa dotknutým cestujúcim za "extrémne poľutovaniahodnú situáciu".

Letiskom CDG prejde denne zhruba 220 000 kusov batožiny. Ich odoslanie do správnej destinácie zaisťuje 17 triediacich liniek a tiež pozemný personál. Ten mal v piatok 1. júla prísť o 5:00 a ešte vo štvrtok večer všetci potvrdili, že dorazia. Ráno ale triediareň zívala prázdnotou, zatiaľ čo kufre sa rýchlo začali hromadiť. Medzi 7:00 a 9:00 dorazili prví zamestnanci, ktorí začali batožinu triediť. Dvojhodinové oneskorenie už ale stačilo zapríčiniť zmätok, ktorý letisko napravovalo niekoľko dní, vysvetlil Romanet.

Šéf letiska vyzval pasažierov, aby nechodili na letisko príliš skoro pred odletom. Na cesty v rámci schengenského priestoru podľa neho bohato stačia dve hodiny. Pokiaľ ľudia dorazia príliš skoro, ich kufre sa dostanú do špeciálnych skladovacích boxov, kde zaberajú miesto. Boxy majú navyše obmedzenú kapacitu zhruba 5000 kusov batožiny, ktorá sa zbytočne vyčerpá. Kvôli štrajku v Paríži bolo v sklade aj 50-tisíc kufrov a tvorili sa "dopravné zápchy" batožiny na rozradenie, vysvetlil šéf letiska.

Ďalší štrajk leteckého personálu vo Francúzsku, tentoraz pilotov írskych nízkonákladových aeroliniek Ryanair, je ohlásený na 23. a 24. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok