Heathrow odbaví obmedzený počet cestujúcich. Letisko vyzvalo aerolinky, aby nepredávali letenky na leto

TA3 ČTK
12.7.2022 14:25

Londýnske letisko Heathrow vyzvalo aerolinky, nech zastavia predaj leteniek na leto. Najvyťaženejšie britské letisko dnes informovalo, že plánuje počet odlietajúcich cestujúcich obmedziť na 100-tisíc denne.

Heathrow Londýn letisko lietadlo dráha 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Chce tak dostať pod kontrolu súčasný chaos, napísala agentúra Reuters. Kapacitné obmedzenie bude podľa šéfa letiska platiť od dnes do 11. septembra. Letecké odvetvie, na ktoré ťažko dopadli protipandemické opatrenia, sa teraz stretáva okrem iného s nedostatkom personálu a štrajkami.

Letecké spoločnosti už síce reagovali na výzvu vlády, aby svoju kapacitu na Heathrow obmedzili, ale letisko ju potrebuje zraziť ešte viac. Uviedlo, že letecké spoločnosti, odbavovatelia batožiny a letisko dokážu spoločne obslúžiť 100 000 odlietajúcich cestujúcich. Tento počet bol však v posledných týždňoch pravidelne prekračovaný, čo viedlo k neprijateľnej úrovni služieb – k oneskoreniam, rušeniu letov, radoch pri odbavení a podobne.

Problémy majú aj iné letiská

"Niektoré letecké spoločnosti prijali významné opatrenia, iné však nie, a my sa domnievame, že je teraz potrebné prijať ďalšie opatrenia, aby sme cestujúcim zaistili bezpečnú a spoľahlivú cestu," uviedol v otvorenom liste cestujúcim šéf letiska John Holland-Kaye.

"Uznávame, že to bude znamenať, že niektoré letné cesty budú buď presunuté na iný deň, na iné letisko, alebo budú zrušené. Ospravedlňujeme sa tým, ktorých cestovné plány tým budú ovplyvnené," dodal. Podľa prognózy by Heathrow bez obmedzenia čakalo odbavenie 104-tisíc pasažierov denne, dodal Holland-Kaye.

Minulý mesiac letiska Gatwick, druhý najväčší londýnsky dopravný uzol, uviedlo, že kvôli nedostatku personálu v júli obmedzí počet letov na 825 denne av auguste na 850 denne. Pred pandémiou covidu-19 letisko dokázalo vypraviť až 950 letov. Podobné opatrenie prijalo aj amsterdamské letisko Schiphol, ktoré prinútilo holandského vlajkového dopravcu KLM obmedziť predaj leteniek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok