Odsúdení za útoky v Paríži z roku 2015 nepodali odvolanie. Dostali doživotné tresty

TA3 TASR
12.7.2022 11:22

Salah Abdeslam, jediný z páchateľov teroristických útokov v Paríži z roku 2015, ktorý je stále nažive, sa neodvolal proti doživotnému trestu. Oznámila to v utorok parížska prokuratúra. Informovala agentúra AFP.

Paríž Bataclan 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Abdeslama, 32-ročného Francúza marockého pôvodu, zadržala polícia štyri mesiace po útokoch vo francúzskej metropole, pri ktorých členovia džihádistickej organizácie Islamský štát zabili 130 ľudí.

Abdeslama uznali za vinného z vraždy a pokusu o vraždu súvisiacu s terorizmom. Koncom júna ho odsúdili na doživotie s len malou šancou na podmienečné prepustenie po 30 rokoch, čo je podľa francúzskeho právneho systému najprísnejší možný trest.

Nikto sa neodvolal

Ďalších 19 osôb odsúdených za rôzne činy súvisiace s týmito útokmi tiež nevyužilo možnosť odvolať sa, uviedol hlavný parížsky prokurátor Remy Heitz pre AFP. Na podanie odvolania mali desať dní od vynesenia rozsudku. Táto lehota uplynula o polnoci z pondelka na utorok.

Proces s 20 obžalovanými bol najväčším v novodobých francúzskych dejinách. Trval desať mesiacov a bol vyvrcholením šesťročného medzinárodného vyšetrovania, ktorého zistenia zaplnili viac ako milión strán.

Pri sérii útokov v Paríži z 13. novembra 2015 páchatelia strieľali do ľudí v koncertnom klube Bataclan a v baroch a reštauráciách po meste. Traja samovražední bomboví útočníci odpálili svoje vesty pred štadiónom Stade de France, kde práve prebiehal priateľský futbalový zápas Francúzska s Nemeckom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok