Muža, ktorý strieľal v Kodani, poslali do psychiatrickej liečebne. Obete si vybral náhodne

TA3 TASR
4.7.2022 10:46

Nedeľňajšia streľba v nákupnom centre v Kodani, ktorá si vyžiadala troch mŕtvych a štyroch zranených, zrejme nesúvisela s terorizmom. Oznámila to v pondelok dánska polícia, podľa ktorej páchateľ trpel psychickými problémami a svoje obete si vybral náhodne.

Muža, ktorý strieľal v Kodani, poslali do psychiatrickej liečebne. Obete si vybral náhodne
SITA/AP

Muža, ktorý strieľal v Kodani, poslali do psychiatrickej liečebne. Kodanská polícia po dvojhodinovom vypočúvaní podozrivého na Twitteri napísala, že muž bude najmenej 24 dní vo väzbe na uzavretom psychiatrickom oddelení. Väzbu možno následne predĺžiť. "Neexistujú indície z doterajšieho priebehu vyšetrovania, v dokumentoch alebo vo výpovediach svedkov, ktoré by poukazovali na to, že tento čin súvisí s terorizmom," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii hlavný inšpektor kodanskej polície Sören Thomassen. Informovali agentúry DPA a AFP. Útočník podľa neho začal strieľať do ľudí v nákupnom centre bez rozmyslu a zrejme nemal spolupáchateľa. "Podľa našej analýzy išlo o náhodné obete, ktorých výber nebol motivovaný pohlavím ani žiadnym iným kritériom," uviedol Thomassen.

Podľa inšpektorových slov išlo o muža, ktorý bol v minulosti v starostlivosti odborníkov v oblasti psychiatrie. Bližšie informácie o tejto otázke však odmietol poskytnúť, rovnako ako o možnom motíve páchateľovho konania. Polícia po čine zadržala podozrivého muža, ktorým je 22-ročný občan Dánska. Pri zatknutí mal pri sebe zbraň a muníciu, pričom existujú indície, že sa na svoj čin vopred pripravoval. Polícia pripustila, že mala o tomto mužovi z minulosti isté informácie, avšak len "okrajového" charakteru.

Streľba v rušnom nákupnom stredisku Field's si v nedeľu popoludní vyžiadala troch mŕtvych a štyroch zranených. O život prišli dvaja tínedžeri, chlapec a dievča vo veku 17 rokov a tiež 47-ročný ruský občan žijúci v Dánsku. Strelné zranenia utrpeli dve Dánky vo veku 19 a 40 rokov a tiež dvaja švédski občania: 50-ročný muž a 16-ročná žena. Podľa lekárov sú všetci v kritickom, ale stabilizovanom stave.

Podľa policajtov bol páchateľ vyzbrojený nožom, puškou a pištoľou, pričom tieto strelné zbrane nemal v legálnej držbe. Vyšetrovatelia tiež potvrdili autenticitu záberov, ktoré sa šíria prostredníctvom sociálnych sietí. Vidno na nich páchateľa pózujúceho zo zbraňami a predvádzajúceho samovražedné gestá, ktorý hovorí o neúčinnosti psychiatrickej liečby. Účty na YouTube a Instagrame, ktoré údajne patrili podozrivému, boli v noci na pondelok zablokované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok