FOTO: V Tokiu pochovali zavraždeného japonského expremiéra Šinzóa Abeho. Lúčili sa s ním davy ľudí

TA3 TASR
12.7.2022 08:39

Rodina, priatelia aj politickí kolegovia sa v utorok zišli v Tokiu na poslednú rozlúčku so zavraždeným bývalým premiérom Japonska Šinzó Abem, píše agentúra Kjódó. Pohreb bol súkromný, v okolí budhistického chrámu, kde sa pohrebný obrad konal, sa zhromaždili davy ľudí, pokladali kvety a lúčili sa s Abom.

Pohrebu predchádzali vigílie v noci na dnešok s účasťou stoviek predstaviteľov a tisícov obyčajných Japoncov, ktorí prišli s kvetinami. Pohrebný obrad začal o jednej hodine popoludní tamojšieho času (6:00 SELČ). Okrem rodiny a priateľov na ňom bol súčasný premiér Fumio Kišida aj ďalší zástupcovia vládnej Liberálnodemokratickej strany.

Auto s rakvou potom prechádzalo okolo budov spojených s Abeho pôsobením v minulosti – sídla LDP, rezidencie predsedov vlád i parlamentu, do ktorého Abe prvýkrát ako poslanec vstúpil roku 1993. Vozidlo potom zamierilo do smútočnej siene v tokijskej štvrti Šinagava.

V Tokiu boli vlajky stiahnuté na pol žrde. Pozdĺž ulíc stáli pri prejazde smútočné kolóny davy ľudí, mnohí so slzami v očiach alebo hlavami sklonenými k modlitbe. Ozývalo sa volanie "Ďakujeme, Abe, dovidenia".

Abe, ktorý bol najdlhšie slúžiacim povojnovým predsedom vlády, dokázal Japoncom podľa mnohých dodať pocit bezpečia. Jedna z prizerajúcich sa, s ktorou hovoril reportér stanice BBC, povedala, že na začiatku epidémie koronaviru, kedy bol Abe ešte na čele vlády, mala pocit, že premiér krízu rieši dobre.

Japonka Misaki Jošikavová sa s Abom stretla pri návšteve turistického miesta v prefektúre Jamaguči. Abe k nej vraj vtedy prišiel a podal jej ruku. "Bol iný ako ostatní politici, dokázal vyvolať dojem, že medzi nami a ním nie je žiadna bariéra," citovala Jošikavovú agentúra Kjódó. Abeho vražda ženou otriasla.

Podobný dojem vyvolala aj vo svete a sústrasť vyjadrilo množstvo politikov. Japonský minister zahraničia Jošimasa Hajaši povedal, že vláda dostala cez 1700 kondolencií z 259 krajín a regiónov. "Znovu som si uvedomil, čo Abe dosiahol v diplomacii," povedal Hajaši.

Medzi účastníkmi nočnej vigílie bola napríklad americká ministerka financií Janet Yellenová aj ruský veľvyslanec v Tokiu Michail Galuzin. Kondolovať na japonské veľvyslanectvo v Paríži prišiel osobne francúzsky prezident Emmanuel Macron a na japonské zastupiteľstvo v Canberre austrálsky premiér Anthony Albanesa a ministerka zahraničných vecí Penny Wongová.

Expremiéra Abeho pri jeho predvolebnom prejave v západojaponskom meste Nara v piatok smrteľne postrelil štyridsaťjedenročný bývalý vojak Tecuja Jamagami. Podľa investigatívnych zdrojov agentúry Kjódó choval Jamagami nevraživosť voči istej náboženskej skupine, jej súčasťou bola aj jeho matka, a veril, že Abe bol s touto skupinou prepojený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok