V dome muža, ktorý zabil Šinzóa Abeho, našli výbušniny. Na expremiéra vystrelil odzadu

TA3 TASR
8.7.2022 14:12

V dome útočníka, ktorý v piatok zastrelil niekdajšieho japonského premiéra Šinzóa Abeho, objavila polícia výbušniny, informovali tamojšie médiá.

Shinzo Abe Šinzo
SITA

Atentátnik Jamagami Tecuja dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra počas jeho prejavu v meste Nara, v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Podľa tamojších médií ide o bývalého vojaka a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Po zadržaní 41-ročný muž povedal, že s Abem "nebol spokojný" a chcel ho preto zabiť, oznámila japonská televízia NHK.

Očití svedkovia uviedli, že videli muža s veľkou strelnou zbraňou, ktorý na 67-ročného bývalého predsedu vlády dvakrát odzadu vystrelil. Abe bol bezprostredne po útoku pri vedomí a komunikoval, následne sa však jeho stav zhoršil a zraneniam v nemocnici podľahol. Útočníka spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky a podľa NHK sa nepokúsil z miesta činu utiecť. V súčasnosti sa nachádza v policajnej väzbe.

Policajti vykonali raziu v jeho dome, kde našli podľa všetkého niekoľko výbušných zariadení, uvádza BBC. Stanica NHK informovala, že technici určení na zneškodňovanie explozív sa v budove pripravujú uskutočniť kontrolovaný výbuch.

Na japonských sociálnych sieťach začal po útoku na Abeho kolovať hashtag "Chceme demokraciu, nie násilie", ktorým mnohí užívatelia vyjadrujú v súvislosti s incidentom zdesenie a znechutenie, približuje BBC.

Témy: Japonsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok