Českí vedci objavili záhadnú hviezdu. Okolo masívnej čiernej diery obehne za štyri roky

ta3 TASR
10.7.2022 07:00

Vedci z Masarykovej univerzity v Brne a univerzity v Kolíne nad Rýnom objavili v galaxii Mliečna cesta hviezdu, ktorá dokáže obehnúť okolo supermasívnej čiernej diery len za štyri roky.

Českí vedci objavili záhadnú hviezdu. Okolo masívnej čiernej diery obehne za štyri roky
Profimedia (ilustračné foto)

Mliečna cesta má vo svojom galaktickom strede supermasívnu čiernu dieru, ktorá však nie je izolovaná, ale nachádza sa okolo nej takzvaná nukleárna hviezdokopa. Jej stredovú časť tvoria hviezdy, ktoré žiaria a rýchlo sa pohybujú, čím zabraňujú v skúmaní stredu galaxie. O objave informovala Tereza Fojtová z Prírodovedeckej fakulty MUNI.

Dlhodobým pozorovaním sa však astrofyzikom podarilo identifikovať hviezdu S4716, ktorá sa pohybuje v tesnej blízkosti supermasívnej čiernej diery. Táto hviezda dokáže okolo čiernej diery obehnúť za štyri roky, čo je najkratší zaznamenaný čas obehu hviezdy okolo takéhoto objektu.

Pre vedcov je S4716 pomerne záhadná, keďže podľa nich hviezdy takto blízko pri čiernych dierach nevznikajú. "Hviezda S4716 musela nejakým spôsobom migrovať dovnútra, napríklad tým, že sa tesne priblížila k iným hviezdam a objektom v hviezdokope, čo spôsobilo, že sa jej dráha výrazne zmenšila," uviedol astrofyzik z MUNI Michal Zajaček, ktorý sa na štúdii, publikovanej v časopise Astrophysical Journal, podieľal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok