FOTO: V Prahe otvorili výstavu vojenskej techniky ruskej armády zneškodnenej Ukrajincami

TA3 ČTK
11.7.2022 22:27

Stovky ľudí sa v pondelok večer na pražskej letenskej pláni prišli pozrieť na začatie výstavy vojenskej techniky ruskej armády, ktorú Ukrajina zneškodnila počas súčasného vojnového konfliktu. K videniu sú napríklad zničený tank T-90, protitankový komplet Šturm či protilietadlový systém Buk. Výstava potrvá do 24. júla.

FOTO: V Prahe otvorili výstavu vojenskej techniky ruskej armády zneškodnenej Ukrajincami
twitter.com/RikardJozwiak

Výstavu do Prahy priviezlo ukrajinské ministerstvo vnútra, ktoré tým chce pripomenúť vojnové hrôzy, ktoré ruská invázia na Ukrajinu priniesla. Súčasťou expozície sú tank T-90, protitankový komplet Šturm, protilietadlový systém Buk alebo niektoré z viac ako 3000 rakiet a striel vypálených ruskou armádou na ukrajinské mestá, oznámila hovorkyňa ukrajinskej ambasády v Prahe. Pri technike ďalej stoja nákladné vozidlá s veľkoplošnými obrazovkami, ktoré počas otvorenia výstavy premietali niektoré zábery z konfliktu či ukrajinské motívy.

Na otvorení výstavy sa okrem českého ministra vnútra Víta Rakúšana (STAN) alebo pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) zúčastnila aj eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Vo svojom prejave ocenila solidaritu českej spoločnosti s ukrajinskými utečencami. Za pomoc z Česka poďakoval aj ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Medzi poslucháčmi boli okrem českých návštevníkov aj desiatky Ukrajincov. Výstava potrvá do 24. júla, už predtým mohli zneškodnenú ruskú techniku vidieť napríklad vo Varšave.

Video z prevozu techniky nájdete tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok