Bidenova podpora naďalej klesá, iba tretina Američanov schvaľuje jeho úradovanie

TA3 ČTK
11.7.2022 19:23

Americká verejnosť sa ďalej odvracia od prezidenta Joea Bidena a ani väčšina voličov jeho Demokratickej strany si nepraje, aby ju reprezentoval v budúcich prezidentských voľbách. Vyplýva to z nového prieskumu vypracovaného pre denník The New York Times.

Najťažší vzdušný most v dejinách, hovorí o evakuácii Biden. USA z Kábulu odviezli už 13 000 ľudí
TASR/AP

Iba 33 percent respondentov uviedlo, že schvaľujú Bidenovo úradovanie, a len 13 percent vyjadrilo názor, že Spojené štáty sú "na správnej ceste". Nové čísla potvrdzujú slabnúcu pozíciu Bidena v čase, keď jeho plány v sociálnej či environmentálnej sfére stagnujú a Američanov podobne ako obyvateľov európskych krajín trápia rastúce životné náklady. Prezidentova popularita v posledných mesiacoch klesla pod 40 percent a je teraz nižšia, než bola podpora Donalda Trumpa v rovnakej fáze jeho mandátu, uvádza web FiveThirtyEight.

Nový prieskum ukazuje Bidenovu "mieru súhlasu" na nebezpečne nízkej úrovni, píše NYT. Hlava štátu podľa neho čelí okrem nie príliš prekvapivého odporu republikánov aj "alarmujúcej miere nedôvery" demokratických voličov. Úradovanie Bidena schvaľuje asi 70 percent priaznivcov jeho strany, čo NYT označuje za relatívne nízke číslo.

Zároveň len 26 percent respondentov voliacich Demokratickú stranu uviedlo, že by Biden mal byť nominovaný do prezidentských volieb v roku 2024. Ďalších 64 percent sa v prieskume vyslovilo za výber iného kandidáta. V tejto súvislosti sa špekuluje najmä o súčasnej viceprezidentke Kamale Harrisovej alebo guvernérovi Kalifornie Gavinovi Newsomovi.

Biden je najstarším prezidentom v dejinách Spojených štátov a pri prípadnej účasti v nasledujúcich voľbách by mu bolo skoro 82 rokov. Opakovane pritom uvádza, že sa chce v roku 2024 uchádzať o znovuzvolenie. Jeho vek bol však v novom prieskume najčastejšie menovaným faktorom medzi tými demokratmi, ktorí by radi za dva roky videli iného kandidáta.

Na strane republikánov medzitým 76-ročný exprezident Trump tiež dáva najavo, že sa bude o prezidentskú funkciu znovu uchádzať. Zostáva hlavnou tvárou Republikánskej strany, avšak v posledných týždňoch a mesiacoch sa pre neho pred straníckymi primárkami rysuje zdatný vyzývateľ v podobe guvernéra Floridy Rona DeSantisa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok