Rozhodli v kauze Dorovcov. Exstarosta obce Dolný Chotár a jeho syn idú na 25 rokov do väzby

TA3 TASR
11.7.2022 16:31

Exstarosta obce Dolný Chotár František Dora st. ide na 25 rokov do väzenia. Najvyšší súd v pondelok potvrdil vlaňajšie rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho uznal za vinného z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti. Potvrdila to hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Úrad špeciálnej prokuratúry na sociálnej sieti priblížil, že Doru st. odsúdili "za zločin založenia a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin vraždy účastníctvom, obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy účastníctvom a podvod spolupáchateľstvom".

Prokuratúra ďalej informovala, že rovnako dlhý trest dostal aj jeho syn František Dora ml. Bol odsúdený za podvod spolupáchateľstvom a obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy účastníctvom. Úhrnný trest vo výmere 25 rokov odňatia slobody dostal Ladislav Alföldi. Za vinného uznal vlani ŠTS aj Rolanda Szamaránszkeho. Keďže bol už skôr odsúdený na 18 rokov väzenia, prvostupňový súd upustil od uloženia trestu.

"Súčasne Najvyšší súd SR vyhovel odvolaniu prokurátora ÚŠP SR a zrušil rozsudok prvého stupňa v jeho oslobodzujúcej časti," doplnila prokuratúra. Exstarosta Dolného Chotára, jeho syn Dora ml., Alföldi a Szamaránszky čelili obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Účelom vrážd malo byť umlčanie tzv. bielych koní.

Niektoré svoje obete mali zastaviť pod zámienkou policajnej kontroly, v policajnom prestrojení ich mali presunúť do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti mali dať na ruky putá, niekoľko hodín ju strážiť, a potom presunúť na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju mali zaškrtiť. Za skutok mali vykonávatelia dostať vtedajšie tri milióny korún. Skupina sátorovcov mala mať na svedomí podľa neoficiálnych informácií približne 100 ľudských životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok