Litva rozšírila zákaz na dovoz tovaru do Kaliningradskej oblasti. Rusko chystá odvetu

TA3 TASR
11.7.2022 11:43

Litva rozšírila v pondelok obmedzenia na prevoz tovaru cez svoje územie do ruskej Kaliningradskej oblasti. Ide o ďalšiu etapu postupne uplatňovaných sankcií Európskej únie voči Rusku. Informovala agentúra Reuters.

Litva už 17. júna zastavila tranzit tovaru podliehajúceho sankčnému režimu EÚ vrátane ocele. Od pondelka na tento zoznam podľa litovskej pohraničnej stráže pribudli aj betón, drevo a priemyselné chemikálie. Rusko v piatok upozornilo, že je pripravené zaviesť voči Litve a Európskej únii "tvrdé opatrenia", ak nebude v najbližších dňoch obnovený tranzit tovaru z a do ruskej enklávy Kaliningrad.

Gubernátor Kaliningradskej oblasti Anton Alichanov v pondelok povedal, že regionálne úrady navrhli úplný zákaz na pohyb tovaru po súši medzi tromi pobaltskými krajinami a Ruskom. To podľa jeho slov uvedie do činnosti námorných prepravcov a kaliningradské prístavy, ktoré boli sankciami Európskej únie prudko zasiahnuté.

Pobaltská Kaliningradská oblasť je zo všetkých strán na súši obklopená členskými štátmi Európskej únie – Litvou a Poľskom. Dodávka väčšiny tovaru sa uskutočňuje prostredníctvom železníc a cestných komunikácii cez územie Litvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok