FOTO: Nechty sú dnes rovnako dôležité ako outfit, hovorí dizajnérka. Hitom sú dlhé pazúry

ta3/hm ČTK
16.7.2022 07:00

Či už sú prírodné, nalakované, gélové alebo akrylové, nechty dosahujú nových dĺžok, napísal o súčasných módnych trendoch v manikúre americký denník The Wall Street Journal. Tradičná módna prehliadka Met Gala sa totiž tento rok niesla v duchu výstrelkov seriálu Pozlátený vek, a to až po nechty účastníkov: prehnané, ozdobené drahokamami, zvieracou potlačou i reliéfmi.

FOTO: Nechty sú dnes rovnako dôležité ako outfit, hovorí dizajnérka. Hitom sú dlhé pazúry
Profimedia

Pozorovať bolo možné aj nechty mliečno sfarbené (tento trend sa neskôr objavil aj na filmovom festivale v Cannes), niektoré boli dokonca skrútené do tvaru vývrtky (ako to bolo možné vidieť u speváčky Lizzo). Predovšetkým to však boli nechty veľmi dlhé, čo je trend, ktorý je vidieť aj mimo červeného koberca. 

Päťcentimetrové pazúry

"Nechty sú dnes rovnako dôležité ako váš outfit," hovorí nechtová dizajnérka Zola Ganzorigtová z Los Angeles, medzi ktorej klientky patria herečky Sydney Sweeneyová, Vanessa Hudgensová a modelka Hailey Bieberová. Dlhé nechty si podľa nej obľúbili mladšie ročníky, často preto, že ponúkajú viac priestoru na kreatívne vyjadrenie, píše The Wall Street Journal.

Pre speváčku Billie Eilishovú sa prehnane dlhé nechty stali poznávacím znakom. Jej päťcentimetrové pazúry sú často nalakované na čierno s krištáľovým akcentom, s logom značky Gucci alebo neónovo zelené, aby ladili s farbou, ktorú má často na vlasoch.

Podľa manikérky Jin Soonovej pôsobia dlhé nechty veľmi žensky, čo môže byť jedným z dôvodov ich terajšej príťažlivosti. Prsty vďaka nim tiež vyzerajú dlhšie a štíhlejšie, dodáva ďalšia manikérka a zakladateľka salónu Nails of LA Brittney Boyceová.

"Vďaka sociálnym sieťam sa tieto dlhé nechty zviditeľnili a začalo sa o ne zaujímať viac ľudí," hovorí kalifornská nechtová umelkyňa Canishiea Samsová zo Sacramenta. Pomohli tiež propagovať vzhľad, ktorý sa prvýkrát udomácnil v černošských komunitách, a ktorý si ženy po desaťročia široko osvojovali, najmä oceňovaná olympijská bežkyňa Florence Griffithová-Joynerová. "Černošky vždy nosili dlhé nechty, a to sa považovalo za 'neprofesionálne' alebo za 'geto' štýl," hovorí Samsová. "Až populárna kultúra sa toho chytila a uznala to, že je to v poriadku alebo 'prijateľné', čo je smutné," dodáva.

Ako s nechtami zatvoriť zips?

Ľudia, ktorí by nikdy predtým nezvažovali extrémne nechty, ich teraz uprednostňujú, hovorí Ganzorigtová. Tradičným spôsobom, ako ich predĺžiť, je akryl. "Na každom stretnutí predlžujte nechty, aby ste zistili, aký štýl a dĺžka vám najlepšie vyhovujú," radí Samsová. Celistvosť prírodného nechtu chráni výplne, ktoré zakryjú medzeru medzi akrylom a kožkou, a mali by sa dopĺňať každé dva až tri týždne. Odstránenie nechajte na technikovi, dodáva.

V dnešnej dobe však existujú aj iné možnosti predĺženia, napríklad gélové nadstavce, ktoré sú ľahšie a pružnejšie. "Procesy akrylového a gélového predlžovania sú rovnaké, ale gél je oveľa mäkší a menej škodlivý ako akryl. Dávam prednosť gélovému predlžovaniu, pretože vyzerá prirodzenejšie, ľahšie sa odstraňuje a nechtom aj menej škodí," hovorí Jin Soonová, ktorá spôsob predlžovania nechtov Aprés Gel-X nazýva systémom, ktorý mení pravidlá hry.

Nalepovacie nechty tiež zažívajú opätovný nárast popularity. "Od pandémie ľudia ťahajú k nalepovacím nechtom, čo im pomáha predstaviť si, ako by vyzerali s dlhými nechtami," hovorí Boyceová. Dobré nalepovacie nechty by mali vydržať zhruba dva týždne, aj keď ich životnosť závisí od správnej aplikácie.

Ďalšou možnosťou je ísť prírodnou cestou. "Ľudia sa teraz viac ako v minulosti zameriavajú na pestovanie prírodných nechtov," hovorí Jin Soonová. A existuje množstvo spôsobov, ako ich dĺžku podporiť a udržať, napríklad pomocou pravidelného pílingu.

Najviac si však ľudia musia zvyknúť na život s dlhými nechtami. Pripravte sa, že sa opäť budete musieť naučiť niektoré úkony, ako napríklad zatváranie zipsu na džínsoch alebo písanie na klávesnici, ktoré by sa malo vykonávať vankúšikom prsta, nie špičkou. Aj keď sa môžu zdať ako nôž, nepoužívajte dlhé nechty ako nástroj, napríklad na otváranie plechovky s limonádou, hovorí Samsová. A čo je najdôležitejšie, pri rozhodovaní o dĺžke berte do úvahy svoj životný štýl. "Dlhé nechty nie sú pre každého. Stále predsa chcete fungovať," radí Samsová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok