Dovolenka pre vás, pohroma pre vlasy: Ako sa starať o hrivu v horúcom lete?

TA3/zm
8.7.2022 16:00

Horúce lúče slnka a slaná alebo chlórovaná voda z bazéna. Znie ako skvelá dovolenka. Pre vás iste, ale pre vaše vlasy určite nie. Hriva dostáva v lete zabrať a ak nechcete mať na jeseň na hlave slamu, začnite sa o svoju korunu krásy patrične starať.

Dovolenka pre vás, pohroma pre vlasy: Ako sa starať o hrivu v horúcom lete?
Pexels

Či už trávite dovolenku pri mori, pri jazere alebo bazéne, to všetko sú v kombinácii so slnkom nástrahy pre vlasy. Postarajte sa preto o ne náležite, letná výzbroj musí vyzerať inak než po zvyšok roka.  

SPF pre vlasy

Tak ako si pred slnkom chránite pokožku pomocou opaľovacieho krému, aj vlasy potrebujú svoje SPF-ko. Inak budú dehydrované a hrozí ich lámavosť a štiepenie končekov. Množstvo vlasových prípravkov má dnes už UVA a UVB ochranu, ktorú by ste si v lete mali rozhodne dopriať. Niektoré produkty ponúkajú ochranu v rámci stylingových prípravkov, ale nájdete aj kozmetiku určenú priamo na pláž, zvyčajne v podobe spreja, ktorým pravidelne vlasy striekate a chránite pred slnkom.

Ako prirodzená ochrana vám pomôže aj akákoľvek pokrývka hlavy, či už stavíte na klobúk, šiltovku alebo šatku. Aj to bude vlasy aspoň čiastočne chrániť pred slnečným žiarením.

Mokré vlasy

Mokré vlasy sú citlivejšie vlasy. Iste, v lete pri kúpaní sa tomu nedá vyhnúť, ale aspoň pár zmien môžete urobiť. Napríklad neísť spať s mokrou hlavou, a to platí aj mimo leta. Okrem ničenia vlasov nie je vlhko dobré ani pre pokožku, ktorá je náchylnejšia na baktérie, ale aj tvorbu lupín.

Rovnako mokré vlasy nesťahujte prílišne gumičkami či štipcami do drdolov a pevných chvostov. Asi nemusíte vysvetľovať, že opäť tým dochádza k poškodeniu vlasovej štruktúry a vlasy sa lámu. Vyberajte si dôkladne gumičky, ideálna je saténová, ktorá neťahá vlasy.   

Ešte väčšia vlasová katastrofa nastáva, ak sa rozhodnete mokré vlasy tepelne upravovať, prípadne do nich dávate množstvo stylingových prípravkov. Možno si hovoríte, že aj po umývaní predsa upravujete účes ešte na mokro. Ale je rozdiel mať umyté vlasy šampónom alebo mať ich vlhké od morskej či chlórovej vody, ktorá v nich ostáva.

Časté umývanie

Samotné umývanie vlasov je v lete veľkou témou. Možno vám soľ a chlór na pocit robia bohatší účes, suchšie vlasy s objemom, ale samotná hriva sa z toho neteší tak ako vy. Práve preto, že sa v každej vode, v ktorej sa kúpete, nachádza kadečo, nemali by ste frekvenciu zmývania podceňovať.

Ak nie ste fanúšikom kondicionéra, v lete by ste ho do svojej starostlivosti mali zaradiť, pomáha hrivu ako tak regenerovať aj chrániť.   

Pri rozčesávaní tiež nezabudnite na prípravok, ktorý vám pomôže vlasy tak netrhať a použite ideálne drevený hrebeň s veľkým rozostupom zubov.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok