Renault 5 Diamant je oslavou 50. výročia legendy. Kombinuje retro tvary a štýlový interiér

TA3/SZ
11.7.2022 11:00

V priebehu roku 2022 uplynulo presne 50 rokov, odkedy sme prvýkrát spoznali Renault 5. Značka sa teda rozhodla na jeho počesť postaviť elektrickú štýlovku, ktorá svojimi tvarmi vzdáva hold pôvodnému modelu

Renault 5 Diamant je oslavou 50. výročia legendy. Kombinuje retro tvary a štýlový interiér
Renault

Renault 5 bol v čase svojej slávy v predaji cez 10 rokov. Za ten čas si dokázal podmaniť cez 5 miliónov zákazníkov, čo bol v rokoch 1972-1984 skutočne pôsobivý úspech. Čerstvo predstavená novinka, ktorá 50. výročie tohto úspešného modelu oslavuje vznikla v spolupráci samotného Renaultu a interiérového dizajnéra Pierra Gonalonsa.

Diamant je jednoznačne inšpirovaný pôvodným Renaultom 5, na ktorý odkazuje nie len svojim celkovým výzorom, ale aj maličkosťami, akými sú napríklad predné hranaté svetlomety či skosená zadná časť auta. Pekným detailom sú biele disky kolies, svojim tvarom evokujúce spomínaný drahokam v názve. Oko určite zaujme aj ružová farba karosérie zložená z troch vrstiev. Tvorí ju ružový základ a zlaté pigmenty, ktoré sú prekryté matným lakom.

Renault Renault

V interiéri taktiež nájdeme hneď niekoľko prvkov, ktoré sú odkazom na pôvodný model. Dobrým príkladom sú kľučky dverí, spätne zrkadlá, otváranie okien či radiaca páka. Medzi zaujímavosti by sme mohli určite zaradiť napríklad snímač odtlačku prstu slúžiaci na odomknutie dverí, joystick ovládajúci režim automatickej prevodovky či trojicu digitálnych budíkov informujúcich o rýchlosti, čase a stave nabitia batérie. Tým najzaujímavejším je však bezpochyby špirálovitý dizajnový volant a odkladacie priestory vyrobené z francúzskeho mramoru. Zvyšné použité materiály svojou jedinečnosťou kvalitou rovnako nezaostávajú. Našli by sme tu tkaninu z konského vlákna na palubnej doske či Mohérový vlnený koberec.

Tento dizajnový skvost poputuje do dražby, z ktorej výťažok bude určený na podporu mladej generácie prostredníctvom športu a hudby. Spolu s autom vstúpi do sveta technológii aj jeho NFT verzia a celá kolekcia NFT inšpirovaná práve Renaultom 5. Tá uzrie svetlo sveta v priebehu septembra tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok