Ukrajina potvrdila používanie bojových vrtuľníkov, ktoré im venovalo Česko

TA3 ČTK
10.7.2022 10:40

Ukrajinci potvrdili, že ich letectvo používa bojové vrtuľníky Mi-24, ktoré im venovala Česká republika. Fotografiu helikoptéry zverejnilo na twitteri ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu Stratcom, ktoré má na starosti najmä boj proti dezinformáciám a ďalším vonkajším hrozbám.

Ukrajina potvrdila používanie bojových vrtuľníkov, ktoré im venovalo Česko
twitter.com/StratcomCentre

O dodaní vrtuľníkov sa špekulovalo už niekoľko mesiacov, v máji o ňom hovoril aj americký minister obrany Lloyd Austin. Česká strana ale akékoľvek ďalšie podrobnosti o pomoci Kyjevu odmietla zverejniť.

Česká republika bola jednou z prvých krajín, ktorá v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu poskytla Kyjevu konkrétnu vojenskú pomoc. Podľa vyjadrenia ministerky obrany Jany Černochovej poskytla česká vláda do konca mája Ukrajine vojenský materiál za viac ako 3,5 miliardy korún, ďalšie dodávky za 600 až 700 miliónov korún mali nasledovať.

Zástupcovia vlády už predtým potvrdili aj dodávky ručných zbraní, rakiet alebo zdravotníckeho vybavenia, Ukrajina však dostala aj delostreleckú muníciu alebo ťažké zbrane. Podľa dostupných informácií ide o tanky sovietskej konštrukcie T-72 (podľa médií sa jedná o viac ako desiatku modernizovaných T-72M a niekoľko desiatok starších T-72), samohybné húfnice Dana, kalibru 152 mm, salvové raketomety RM-70 Grad, bojové vozidlá pechoty a práve bojové vrtuľníky Mi-24.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok