Zavraždený japonský expremiér nebol terčom číslo jeden. Muž chcel pôvodne zabiť náboženského vodcu

TA3 TASR
9.7.2022 08:21

Muž, ktorý v piatok zastrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, povedal vyšetrovateľom, že pôvodne zamýšľaným terčom jeho útoku mal byť vodca náboženskej skupiny. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na japonské médiá.

Atentátnik Jamagami Tecuja v piatok podomácky vyrobenou zbraňou dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Po zadržaní ako motív činu uviedol svoju nespokojnosť s Abem.

Tecuja vypovedal, že nenávidel istú náboženskú skupinu a skutok spáchal, lebo sa domnieval, že bývalý premiér Abe bol na túto organizáciu napojený. O akú skupinu ide, nie je zatiaľ známe. V Japonsku sa po čine rozprúdila diskusia o tom, ako k mohlo k útoku dôjsť a prečo mu členovia Abeho ochranky nedokázali zabrániť. Podľa médií má Národný policajný úrad v úmysle prehodnotiť svoje opatrenia na ochranu prominentných osôb.

Polícia v piatok prehľadala byt atentátnika a našla v ňom niekoľko výbušných zariadení. Muž bol údajne nezamestnaný, no predtým slúžil tri roky v námorníctve, z ktorého ho prepustili v roku 2005. Predpokladá sa, že počas svojho pôsobenia v námorníctve absolvoval výcvik so zbraňou.

Telo expremiéra previezli do Tokia

Japonsko je považované za jednu z najbezpečnejších krajín na svete a má mimoriadne prísne zákony týkajúce sa zbraní. Japonská vláda oznámila, že voľby do hornej komory japonského parlamentu sa budú napriek útoku konať v pôvodnom termíne v nedeľu.

Telo bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho previezli v sobotu späť do metropoly Tokio. Abe bol v piatok zastrelený počas prejavu v rámci predvolebnej kampane na v meste Nara. Kolóna sprevádzajúca pohrebné vozidlo s telom  expremiéra dorazila do jeho rezidencie v japonskej metropole, kde už čakali členovia jeho vládnucej Liberálnodemokratickej strany, aby mu prejavili úctu. Očakáva sa, že v popoludňajších hodinách príde vzdať úctu Abemu aj úradujúci premiér Fumio Kišida.

 Japonské médiá uviedli, že v pondelok sa uskutoční nočné bdenie pri tele mŕtveho a pohreb Abeho bude pravdepodobne v utorok.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok