Stretnutie G20: Baerbocková kritizovala Rusko, Lavrov opustil miestnosť. Blinken ho odmietol stretnúť

TA3 TASR
8.7.2022 16:49

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková kritizovala v piatok Moskvu, že nemá záujem o dialóg so zahraničnými partnermi. Stalo sa tak po tom, čo na stretnutí šéfov diplomacií G20 na Bali, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po začiatku Baerbockovej prejavu opustil zasadaciu miestnosť.

Baerbocková obhajovala rozhodnutie Nemecka poslať na Ukrajinu ťažké zbrane
AP Photo/Markus Schreiber

Baerbocková na brífingu pre nemecké médiá uviedla, že Lavrov odišiel z prvej časť rokovaní v polovici a na druhej časti sa vôbec nezúčastnil. Podľa nej ide o "jasný znak toho, že Rusko nemá záujem o medzinárodnú spoluprácu či dialóg s ostatnými partnermi“ v G20.

Diplomati podľa AFP uviedli, že Lavrov odišiel z rokovacej miestnosti, keď Baerbocková kritizovala Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Odignoroval dôležitých partnerov

Nevypočul si ani virtuálny prejav ukrajinského rezortného partnera Dmytra Kulebu, ani kritiku amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena. Ten sa s ním na Bali odmietol stretnúť, na čo Lavrov reagoval slovami, že Rusko sa Spojeným štátom nebude vnucovať.

"Zdôrazňuje to, že ruská vláda nemá v súčasnosti ani trochu ochoty diskutovať, najmä o dôležitej otázke riešenia svetovej potravinovej krízy," vyhlásila Baerbocková. Dodala, že väčšina krajín sa zhodla na tom, že zodpovednosť za ukončenie vojny na Ukrajine leží na pleciach Ruskej federácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok