Druhé kolo draftu NHL: Sedemnásťročný Sýkora smeruje do New Yorku Rangers

TA3 TASR
8.7.2022 17:55

Útočníka Adama Sýkoru si vybral zo 63. miesta v 2. kole draftu zámorskej NHL klub New York Rangers. Stal sa tak štvrtým draftovaným slovenským hokejistom v roku 2022.

Druhé kolo draftu NHL: Sedemnásťročný Sýkora smeruje do New Yorku Rangers
Twitter/Patrik Mitas

Sýkora má stále len sedemnásť rokov, plnoletosť dovŕši až 7. septembra a ak by sa narodil o deväť dní neskôr, už by nestihol tohtoročný draft. Aj preto patril k najmladším hráčom, ktorých si kluby vyberali v montrealskom Bell Centre.

Nečakal to

Rangers uplatnili na Sýkoru svoju prvú voľbu v tohtoročnom drafte. Voľbu v 1. kole dávnejšie vymenili. "Som taký šťastný, že ma Rangers draftovali. Dúfam, že prinesiem do tímu nejaké zručnosti a tvrdú prácu. Som rád a veľmi si cením, že si ma vybrali. Je to pre mňa skvelé," uviedol Sýkora vo videu na twitterovom profile "jazdcov". Zámorským novinárom sa po drafte prihovoril aj na tlačovej konferencii: "Nečakal som, že si ma vyberú práve Rangers. Druhé kolo, Rangers - je to úžasné. Páči sa mi tento klub. Rangers majú výborných ofenzívnych hráčov, vynikajú tímovou hrou. Chcem sa dostať do prvého tímu a raz za neho hrať. Zápasy Rangers som väčšinou sledoval iba v highlightoch, predsa len na Slovensku je šesťhodinový posun a je ťažké ich vidieť."

Šikovný útočník zaujal skautov výkonmi v uplynulej sezóne, ktorú strávil napriek svojmu veku celú medzi mužmi. V drese HK Nitra odohral 46 zápasov základnej časti v najvyššej slovenskej súťaži a nazbieral desať gólov a sedem asistencií. S "Corgoňmi" to dotiahol až do finále play off, v ktorom mal bilanciu 19 zápasov a päť bodov (2+3).

Svojimi výkonmi si vyslúžil šancu aj v A-tíme reprezentácie a na MS vo Fínsku sa stal najmladším strelcom národného tímu na svetových šampionátoch. Vo veku 17 rokov a 254 dní skóroval do siete Talianska a turnaj nakoniec zakončil s dvoma gólmi a asistenciou v šiestich dueloch.

Veľa korčuľuje a hrá fyzicky

Nedávno sa navyše stal jednotkou draftu do kanadských juniorských súťaží CHL. Vybral si ho klub Medicine Hat Tigers, ktorý pôsobí vo Western Hockey League (WHL). Hneď po Sýkorovi prišiel z 2. miesta na rad ďalší slovenský útočník Martin Mišiak, po ktorom siahol klub Saginaw Spirit.

"Snažím sa hrať fyzicky, veľa korčuľujem, usilujem sa ako hráč tvrdo pracovať a priniesť so sebou na ľad veľa energie a rozdávať veľa hitov. To je moja hra. Viem, že mám aj veľa slabín, snažím sa preto každý deň zlepšovať a pracovať na sebe," charakterizoval Sýkora svoj štýl hry. Zámorským novinárom prezradil aj to, ktorý hokejista NHL mu imponuje: "Skutočne sa mi páči, ako hrá Brad Marchand z Bostonu Bruins. Je ako krysa a nebojí sa vyšších hráčov. Preto sa mi jeho hra páči."

Pre Slovensko sa historicky úspešne skončilo aj 1. kolo vstupného draftu do NHL. Jednotkou sa stal Juraj Slafkovský (Montreal) a dvojkou Šimon Nemec (New Jersey). Canadiens si v ňom vybrali z 26. miesta aj Filipa Mešára. "Som na chalanov hrdý. Je to najlepší draft pre Slovensko. Snažím sa to s chalanmi spoločne vychutnať," dodal Sýkora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok