Zákony o zbraniach sú v Japonsku prísne, vrah si musel vyrobiť svoju

TA3 ČTK
8.7.2022 16:55

Dnešné zastrelenie bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho šokovalo krajinu. Japonsko má totiž jedny z najprísnejších zákonov o držaní zbraní na svete av posledných desaťročiach tu boli politické atentáty výnimkou, napísal denník The Washington Post.

Zákony o zbraniach sú v Japonsku prísne, vrah si musel vyrobiť svoju
Nara Shimbun/Kyodo News via AP

Šesťdesiatsedemročného Abeho, najdlhšie slúžiaceho japonského premiéra, atentátnik postrelil počas prejavu na politickej kampani v prefektúre Nara na západe Japonska. V nemocnici lekári expremiéra nedokázali zachrániť. Polícia zatkla podozrivého a zabavila mu strelnú zbraň, ktorú označila za podomácky vyrobenú. Každý, kto chce v Japonsku vlastniť zbraň, musí najskôr požiadať o povolenie, ktorému predchádza absolvovanie kurzu o bezpečnosti pri zaobchádzaní so zbraňou a písomný test. Ide o dlhý proces zahŕňajúci nielen preverovanie rodinného zázemia, pracovných a trestných záznamov, ale vyžaduje sa aj lekárske potvrdenie o dobrom duševnom zdraví.

Políciu tiež zaujímajú možné problémy žiadateľov s alkoholom alebo to, či budúci majiteľ zbrane nemal v minulosti domáce alebo susedské spory. Jeden z policajtov musí navyše v dome budúceho majiteľa skontrolovať skrinku, kde bude zbraň uložená. Tá je zo zákona povinná a mala by byť pripevnená k stene. Podľa pravidiel musia mať tri zámky. Žiadateľov o zbrojný preukaz čaká aj celodenné školenie o bezpečnej streľbe a nácvik streleckých techník. V Japonsku, ktorého počet obyvateľov sa odhaduje na zhruba 125 miliónov, bolo v roku 2020 podľa Národnej policajnej agentúry takmer 192-tisíc strelných zbraní s licenciou, prevažne brokovníc a loveckých pušiek.

"Násilie spojené so strelnými zbraňami je veľmi vzácne," uviedla Satona Suzukiová prednášajúca na londýnskej univerzite SOAS. Vzhľadom na prísne obmedzenia týkajúce sa strelných zbraní je tento typ násilia často spájaný predovšetkým s jakuzou, japonskou mafiou. V minulom roku Japonsko zaznamenalo desať prípadov streľby, ktoré nespadali do kategórie nehôd alebo samovrážd. Dôsledkom bolo jedno úmrtie a štyri zranenia. Podľa policajnej agentúry bolo osem z týchto incidentov spojených s jakuzou.

Politicky motivované atentáty, ktoré boli charakteristické pre koniec 20. a 30. rokov 20. storočia, sú v dnešnej dobe podľa Suzukiovej považované za vec minulosti. "Ľudia budú v šoku. Nie je to ale ako v Amerike. Nejedná sa o šialeného strelca, ktorý cieli na školy alebo nákupné centrá, je to iný druh strachu," dodala po dnešnej streľbe.

Abeho starý otec Nobusuke Kiši bol tiež cieľom atentátnika, ktorý ho napadol s nožom. Pokus o vraždu v roku 1960, keď bol premiérom, ale prežil. Iný bývalý premiér, Hosokawa Morihiro, tiež vyviazol bez zranení, keď naňho v roku 1994 vystrelil muž v jednom tokijskom hoteli. Pri inej streľbe v roku 1992 útočník minul podpredsedu vlády Šina Kanemarua, člena Liberálnodemokratickej strany, ku ktorej patril aj Abe. V roku 2007 bol starosta mesta Nagasaki Ičo Itó zastrelený mužom, ktorého úrady označili za člena organizovanej zločineckej skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok