FOTO: Japonský expremiér Šinzó Abe po atentáte zomrel

TA3 TASR
8.7.2022 10:59

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe v piatok podľahol strelným zraneniam, ktoré utrpel počas prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami. Informujú agentúry AP a Kjódó a japonská televízia NHK. Zadržaný útočník ho po domácky vyrobenou strelnou zbraňou zasiahol od chrbta počas jeho prejavu. Expremiéra sa nepodarilo zachrániť ani po prevoze do nemocnice. Podozrivý Tecuju Jamagami, podľa vyšetrovateľov povedal, že Abeho považoval za člena istej organizácie, voči ktorej choval zášť. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre deti a citlivé povahy.

Atentátnik Jamagami Tecuja dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra počas jeho prejavu v meste Nara v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Podľa tamojších médií ide o bývalého vojaka a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Po zadržaní 41-ročný muž povedal, že s Abem "nebol spokojný" a chcel ho preto zabiť, oznámila japonská televízia NHK.

"Šinzó Abe bol prevezený do nemocnice o 12.20 h miestneho času (5.20 h SELČ). V čase príchodu bol v stave zástavy srdca. Bola vykonaná resuscitácia. Bohužiaľ, o 17.03 h (10.03 SELČ) zomrel," povedal Hidetada Fukušima, lekár oddelenia urgentného príjmu v univerzitnej nemocnici v Nare. Abe zomrel v dôsledku vykrvácania, a to aj napriek tomu, že mu lekári v rámci transfúzie poskytli veľké množstvo krvi, priblížil Fukušima.

Abeho previezli do nemocnice vrtuľníkom po tom, čo utrpel strelné zranenia počas prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami. Fukušima dodal, že do nemocnice prišla aj Abeho manželka.


Očití svedkovia uviedli, že videli muža s veľkou strelnou zbraňou, ktorý na 67-ročného bývalého predsedu vlády dvakrát odzadu vystrelil. Abe bol bezprostredne po útoku pri vedomí a komunikoval, následne sa však jeho stav zhoršil a zraneniam v nemocnici podľahol. Útočníka spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky a podľa NHK sa nepokúsil z miesta činu utiecť. V súčasnosti sa nachádza v policajnej väzbe.

Policajti vykonali raziu v jeho dome, kde našli podľa všetkého niekoľko výbušných zariadení, uvádza BBC. Stanica NHK informovala, že technici určení na zneškodňovanie explozív sa v budove pripravujú uskutočniť kontrolovaný výbuch. Na japonských sociálnych sieťach začal po útoku na Abeho kolovať hashtag "Chceme demokraciu, nie násilie", ktorým mnohí užívatelia vyjadrujú v súvislosti s incidentom zdesenie a znechutenie, približuje BBC

Témy: Šinzó Abe
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok