Svetoví lídri reagovali na útok na japonského expremiéra, pridalo sa aj Slovensko

TA3 TASR
8.7.2022 09:41

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v piatkovom príspevku na Twitteri reagoval na útok strelnou zbraňou na japonského expremiéra Šinzóa Abeho, ktorý je vo vážnom stave.

šinzo abe (SITA AP)
SITA/AP

"Som šokovaný a nešťastný zo streľby na bývalého premiéra Japonska Šinzóa Abeho. V myšlienkach sme pri ňom, jeho rodine a obyvateľoch Japonska," napísal šéf slovenskej diplomacie v tweete. Na sociálnej sieti vyzdvihol "silné partnerstvo a blízke väzby" Slovenska a Japonska. Predseda Európskej rady Charles Michel povedal, že je "šokovaný a zarmútený zo zbabelého útoku" na Šinzóa Abeho. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Abe je "skutočný priateľ a urputný obhajca multilaterálneho poriadku a demokratických hodnôt", napísal Michel na sociálnej sieti Twitter. "Európska únia v týchto ťažkých časoch stojí pri obyvateľoch Japonska a pri Fumiovi Kišidovi". Michel zároveň v tweete vyjadril spoluúčasť Abeho rodine. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri zverejnila fotografiu, na ktorej stojí pred vlajkami EÚ a Japonska. "Drahý Šinzó Abe, buď silný!" napísala. 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že z ohavného útoku na Abeho  je "hlboko šokovaný". Britský premiér Boris Johnson, ktorý vo štvrtok oznámil, že odstúpi z funkcie, v príspevku na Twitteri uviedol, že tento "ohavný útok" ho šokoval a zarmútil.

Ruský prezident Vladimir Putin označil Abeho smrť za "nenahraditeľnú stratu". Putin v telegrame pre Abeho rodinu označil japonského expremiéra za "výnimočného štátnika", ktorý urobil mnoho pre vývoj "dobrých susedských vzťahov" Ruska a Japonska.

Úprimnú sústrasť Abeho rodine i japonskej vláde vyjadril na Twitteri aj nemecký kancelár Olaf Scholz. "Aj v týchto ťažkých chvíľach stojíme tesne po boku Japonska," uviedol podľa agentúry DPA.

Britský premiér Boris Johnson ocenil vodcovstvo zavraždeného japonského expremiéra a uistil, že Británia "v tomto temnom a smutnom čase" stojí pri Japonsku. Správy o smrti Abeho prijal s "neskutočným zármutkom," dodal.  

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok označil Abeho za vizionárskeho vodcu, ktorý posilnil vzťahy medzi dvoma spojencami – Japonskom a USA. Blinken to v súvislosti s úmrtím japonského expremiéra povedal na stretnutí s rezortnými partnermi z Japonska a Južnej Kórey na ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali.

Sústrasť japonskému ľudu i tamojšej vláde vyjadril na Twitteri aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý uviedol, že "Japonsko prišlo o veľkého premiéra". Abe podľa neho "zasvätil život svojej krajine a pracoval na stabilite vo svete".

"Pre Japonsko a pre všetkých, ktorí ho (Abeho) poznali, je to tragédia," uviedol americký prezident Joe Biden vo vyhlásení. "Spojené štáty stoja v smútku pri Japonsku. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine," dodal šéf Bieleho domu.

Bývalý americký prezident Barack Obama nazval Abeho "priateľom a dlhoročným partnerom". Povedal, že zavraždený expremiér bol "oddaný krajine, ktorej slúžil, ako aj mimoriadnemu spojenectvu medzi Spojenými štátmi a Japonskom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok