Odchod Johnsona spory po brexite nevyrieši, šepká sa v Bruseli

TA3 ČTK
8.7.2022 13:57

Hoci Európska únia a jej členské krajiny oficiálne nekomentujú pád britského premiéra Borisa Johnsona, medzi jej činiteľmi a diplomatmi sa už špekuluje, či môže jeho nástupca vylepšiť pošramotené vzťahy európskeho bloku a bývalej členskej krajiny. Očakávania pritom nie sú nijako vysoké a v Bruseli panujú obavy, že spory okolo pobrexitového usporiadania budú pokračovať.

Odchod Johnsona spory po brexite nevyrieši, šepká sa v Bruseli
AP Photo/Frank Augstein

Johnson počas svojho pôsobenia na čele Británie dokončil zdĺhavý proces odchodu z EÚ, po ktorom však jeho vláda začala spochybňovať časť uzavretej dohody. Hlavný spor sa v posledných týždňoch točí okolo premiérovho plánu zrušiť ešte tento rok časť protokolu o Severnom Írsku, vrátane colných kontrol niektorého tovaru dovážaného do Severného Írska zo zvyšku Spojeného kráľovstva.

"Asi ťažko to môže byť horšie ako teraz. Ale sotva sa dá čakať, že by budúci premiér úplne otočil a vyhovel všetkým našim požiadavkám," povedal jeden z diplomatov.

Aj ďalší zástupcovia členských krajín v Bruseli hovoria o úľave z Johnsonovho odchodu zmiešanej s nie príliš optimistickými očakávaniami. Zdôrazňujú, že pri moci naďalej zostanú konzervatívci, ktorých značná časť presadzovala rázny brexit a stála za Johnsonom v jeho plánoch porušiť dohodu. Jedným z mála únijných vládnych politikov, ktorí sa k vývoju v Británii oficiálne vyjadrili, je írsky premiér Michéal Martin, podľa ktorého teraz nastala "príležitosť vrátiť sa k skutočnému duchu partnerstva a vzájomného rešpektu".

Únijní činitelia však neočakávajú, že by Londýn bez výnimky kývol na všetky dojednania týkajúce sa obchodu či právomocí súdu EÚ.

"Čo sa dá očakávať, to je zmena štýlu. Nudnejší štýl bez nejakých ohňostrojov... To nám umožní sústrediť sa na nudnú a veľmi technickú úlohu dohodnúť sa na vykonávaní severoírskeho protokolu," citoval denník Financial Times niekdajšieho francúzskeho eurokomisára Pascala Lamyho, podľa ktorého môže byť Johnsonov koniec prínosom pre menej emotívne vzťahy EÚ s Britániou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok