Johnsonov pád nemá v britskej politike obdobu, reakcie medií sú zmiešané

TA3 ČTK
8.7.2022 12:58

Politický pád, ktorý nemá v dejinách britskej demokracie obdobu - tak označujú komentáre britských médií štvrtkovú rezignáciu premiéra Borisa Johnsona, ktorý sa s úradom lúči po sérii škandálov a po masívnej strate dôvery svojich spolustraníkov. Chaotické dianie posledných dní a odkaz premiéra, ktorý krajinu vyviedol z Európskej únie a vládol v ťažkých časoch pandémie, ale denníky hodnotia veľmi rozdielne - niektoré s úľavou, iné s vďakou.

Johnsonov pád nemá v britskej politike obdobu, reakcie medií sú zmiešané
AP Photo/Frank Augstein

"Lži a nehanebné pohŕdanie pravidlami ho dostali k moci, klamstvá a nehanebné pohŕdanie pravidlami mu privodili aj pád. Politická odysea Borisa Johnsona tak má veľmi zvláštnu symetriu. Lenže to, čo začalo ako chyba charakteru jedného konkrétneho muža, nakoniec skončilo ako závada vo vnútri jeho strany a vlády a obrovsky to poškodilo celú krajinu,“ napísal Jonathan Freedland v komentári pre denník The Guardian. Éra Borisa Johnsona, ktorý podľa Freedlanda vo vnútri Konzervatívnej strany dlho hral úlohu šaška a potom sa nečakane stal kráľom, skončila neslávne. "Odkaz nedôvery a cynizmu bude na úrade priľovať ešte dlho potom, čo Boris Johnson Downing Street opustí," uzavrel komentátor.

Médiá si zhodne všímajú to, že Johnson svoj odchod ohlásil až vo chvíli, keď bola pre neho situácia neudržateľná a urobil to len zdráhavo a neochotne. "Takých chvíľ sme v posledných rokoch videli veľa, ale tentoraz to nevyvolávalo ani tú najmenšiu sympatiu. (Johnson) dostal, čo si zaslúžil," píše server Independent. "Tento veľmi nekonvenčný premiér sa ale nakoniec musel skloniť pred pravidlami britskej demokracie, aj keď ich testoval až na tú najneskoršiu hranicu," konštatoval na stránkach denníka Financial Times Robert Shrimsley.

"Neotrasiteľný pud sebazáchovy Borisa Johnsona nakoniec nestačil, keď sa rekordný počet členov jeho vlastnej vlády rozhodol, že nie je spôsobilý pre svoju funkciu. K tomuto záveru mnohí z nich došli až vo chvíli, keď Johnsonov diskutabilný vzťah k pravdomluvnosti začal špiniť aj ich osobne. Predtým ale uplynuli mesiace, počas ktorých jeho bezcharakternosť, neúcta k pravidlám a zákonom poškodili inštitúcie štátu," napísal denník Financial Times v redakčnom komentári a upozornil aj na nebezpečenstvo, ktoré vyplýva z toho, že vládnuca strana bude teraz komplikovane hľadať Johnsonovho nástupcu. "Bolo by to zničujúce aj v dobrých časoch, toto ale dobré časy nie sú," stojí v texte.

"Politik, ktorý s gustom odmietal uznať, že existujú určité pravidlá, a napriek tomu sa mu darilo, nakoniec musel za túto svoju pýchu zaplatiť," zhŕňa dôvody Johnsonovej rezignácie denník The Times, podľa ktorého je odchod premiéra zákonitý a vyplýva zo vzorca správania, ktorý Johnson uplatňoval aj pred nástupom do politiky. "Príklady jeho nestálosti, nevery a zmien názorov ho roky nijako nepoškodzovali. Rovnako ako ďalšie padlé celebrity ale zabudol, že si nemá z verejnosti robiť bláznov," píše na stránkach denníka The Times politický redaktor Francis Elliott.

Tiež škótsky denník The Scotsman upozorňuje, že Johnsonov odchod tesne súvisí s chybami charakteru doterajšieho premiéra, podľa neho ide ale len o ďalší symptóm toho, že nefunkčný je celý politický systém. Oveľa menej kriticky Johnsonov odchod zhodnotili bulvárne médiá. Napríklad denník Daily Mail vyšiel s titulkom "Preboha, čo to urobili?" a píše o tom, že premiér sa stal obeťou "kolektívnej hystérie" svojich spolustraníkov. "Ďakujeme Borisovi... Dal si Británii späť slobodu," znie hlavný titulok denníka Daily Express. Tiež denník The Sun zvolil miernejší tón a odchádzajúcemu premiérovi na titulnej strane poďakoval za brexit.

"Boris Johnson je obrom v našich dejinách, najvýznamnejším politikom od doby Margaret Thatcherovej... To nie je len naše presvedčenie, ale fakt. Zmenil Britániu k lepšiemu už pred nástupom do funkcie a môže sa chváliť obrovskými úspechmi aj z doby, keď bol pri moci, " hodnotí komentár The Sun.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok