Boris Johnson oznámil, že odstupuje. Je nebezpečný, tvrdia v jeho strane

TA3 TASR ČTK
7.7.2022 13:38

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že odstúpi z funkcie. Stalo sa tak po tom, čo z jeho vlády odišlo viac ako 50 poslancov a štyria ministri, pričom ďalšieho odvolal sám. Na jeho rezignáciu tak bol vyvinutý bezprecedentný tlak, píše agentúra Reuters.

Vo svojom vyhlásení Johnson uviedol, že sa snažil presvedčiť kolegov o tom, že meniť vládu, keď majú taký silný mandát, nemá význam. "Na medzinárodnej scéne je to však náročné presadiť. Nepresvedčil som ich," vyhlásil a dodal, že nikto nie je nenahraditeľný. "Mnohým sa uľaví, mnohí budú sklamaní. No som smutný, že sa musím vzdať tej najlepšej práce na svete," dodal britský premiér. 

Súboj o miesto lídra konzervatívcov sa podľa niektorých médií uskutoční v lete a nový premiér bude vybraný pred októbrovou straníckou konferenciou. Johnson tvrdí, že proces výberu nového šéfa Konzervatívnej strany, a tým aj nového premiéra sa podľa neho začne okamžite. O vedenie strany a vlády sa podľa britských médií chystá uchádzať generálna prokurátorka Suella Bravermanová či nový minister zdravotníctva Steve Barclay.

Johnson stratil dôveru mnohých členov svojej strany pre škandál známy ako Partygate, ktorý vyvolali správy o večierkoch v jeho sídle v Downing Street v čase lockdownu. Johnsona naposledy zasiahol škandál okolo bývalého námestníka hlavného whipa Christophera Pinchera, ktorý čelí obvineniu zo sexuálneho napadnutia.

Whip je poslanec, ktorý dohliada, aby príslušníci strany hlasovali v snemovni podľa straníckych záujmov. Pinchera menoval Johnson do funkcie tento rok vo februári. Najprv tvrdil, že o vyšetrovaní nič nevedel. Downing Street neskôr uviedla, že na prípad zabudol a Johnson sa za pochybenie ospravedlnil.

Mal by odísť ihneď

Dvaja bývalí členovia vlády, ktorých oslovil web denníka The Guardian, si myslia, že Johnson by mal odísť z funkcie hneď, nie až na jeseň. "Mal by odísť ešte do dnešného večera a funkciu by mal prevziať vicepremiér Dominic Raab," povedal jeden z bývalých štátnych tajomníkov. Podľa toho druhého by mal Johnson "odovzdať pečate úradu a odísť ešte dnes, aby mohla nastúpiť dočasná vláda".

Nemenovaný vysokopostavený zdroj z prostredia Konzervatívnej strany, ktorý bol počas predchádzajúcich dvoch dní v kontakte s Johnsonom, povedal: "Jeho správanie počas uplynulých 48 hodín bolo bezohľadné a nevypočítateľné. Nemožno mu dať dôveru, aby viedol krajinu až do jesene. Len Boh vie, čo spraví." Jeden z vládnych poradcov súčasnú situáciu komentoval slovami, že je "nebezpečné", aby Johnson ostal vo funkcii.

Johnson dnes pred sídlom britských premiérov na Downing Street povedal, že zostane vo funkcii predsedu vlády až kým nebude vybraný nový vodca konzervatívcov.

Premiér, ktorý vyviedol Britániu z EÚ

Britským premiérom sa Boris Johnson stal 24. júla 2019, teda deň potom, čo bol zvolený na čelo Konzervatívnej strany. Vo funkciách vystriedal Theresu Mayovú, ktorá neuspela s vyjednávaním o podmienkach odchodu Veľkej Británie z Európskej únie.

Johnson po svojom zvolení mnohokrát zopakoval, že uskutoční brexit do 31. októbra 2019 "stoj čo stoj". Od leta síce vyjednal s Bruselom zmenu podmienok v dohode o brexite, nedokázal si však včas zaistiť súhlas parlamentu, a musel preto úniu požiadať o odklad termínu vystúpenia.

Patovú situáciu sa nakoniec rozhodol riešiť predčasnými voľbami, podobne ako to urobila aj jeho predchodkyňa Mayová. Vo voľbách v decembri 2019 získali konzervatívci absolútnu väčšinu v parlamente. Na konci januára 2020 Británia opustila po 47 rokoch Európsku úniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok