SaS došla trpezlivosť, ústupkov bolo vraj veľa. Sulík očakáva vznik menšinovej vlády

TA3
6.7.2022 20:48

Máme záujem dohodnúť sa a fungovať, ale nie za takýchto okolností, uviedol minister hospodárstva a líder strany SaS Richard Sulík v relácii Téma dňa. Strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu a žiada aj odchod Igora Matoviča z vlády.

tema2_3.jpg
TA3

"Jeden človek gniavi celú krajinu a všetci mu v tom robia komparz, takto to nemôže fungovať, aj naša trpezlivosť má hranice. Matovič robí všetko pre to, aby nás vyštval z koalície. Tu to má," nešetril kritikou v ta3 šéf strany SaS Richard Sulík.

Strana po mimoradnom rokovaní republikovej rady oznámila, že vypovedá koaličnú zmluvu. Premiérovi Eduardovi Hegerovi dala ultimátum, ak Matovič z funkcie ministra financií neodstúpi do konca augusta, liberáli odídu z vlády.

Do Hegera vkladá veľkú nádej

Sulík uviedol, že majú viac možností, ako situáciu vyriešiť. Očakáva však, že vznikne menšinová vláda, SaS je na to vraj pripravená. Sulík zároveň priznal, že do premiéra Hegera vkladajú veľkú nádej. S premiérom má vraj excelentný a otvorený vzťah, želal by si ale, aby do týchto procesov vstupoval aktívnejšie. "Je to úloha premiéra, aby sme vedeli fungovať ďalej," dodal.

Rokovať s Matovičom je podľa šéfa SaS náročné, prechádza to do osobnej roviny. "Zaťažuje to rokovania, Heger je rozvážnejší a ak bude voči nám zastupovať hnutie OĽANO, bude to omnoho produktívnejšie," uviedol s tým, že najväčším problémom koalície je Matovič.

"Aj bez predčasných volieb majú viacero možností, je to v ich rukách. Sme pripravení posúdiť akýkoľvek návrh novej koaličnej zmluvy," spresnil Sulík. Správanie Matoviča označil za neprijateľné a SaS sa už podľa neho nechce podieľať na tom, čo takáto koalícia prijme.

"Ústupkov z našej strany bolo veľa, ústúpil som hneď na začiatku zo zámeru byť ministrom financií. Matovič si tam postavil hlavu, tak som ustúpil, bolo to tak aj pri nezmyselnom masívnom testovaní," vysvetlil Sulík.

Strana SaS ponúka uzavretie novej koaličnej zmluvy, avšak s tým, že má podmienky. "Majú ale viacero možností, môžu si vládnuť spolu s fašistami, my už za to zodpovednosť brať nebudeme," uviedol kriticky voči už bývalým koaličným partnerom.

Na otázku, či by prijal za nového ministra financií aktuálneho štátneho tajomníka rezortu financií Marcela Klimeka odpovedal s tým, že by to bola "výborná nominácia". Klimek podľa neho komunikuje oveľa kultivovanejšie ako Matovič.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok