Česi vyrábajú dron, ktorý má pomôcť ukrajinskej armáde. Skladá sa naň celá krajina

ta3/hm
7.7.2022 06:00

Na Ukrajinu má prísť posila z Česka. Žlto-modrá armáda by už čoskoro mohla využívať bezpilotné lietadlá Bivoj vyrobené v Česku. Ukrajincom by mali na začiatok doručiť zatiaľ dva pozorovacie drony, ktoré ešte testujú. V pláne je Ukrajinu zásobovať aj bojovou verziou dronu. Výhodou českého výrobku je v porovnaní s inými jeho cenová dostupnosť.

Česi vyrábajú dron, ktorý má pomôcť ukrajinskej armáde. Skladá sa naň celá krajina
reprofoto: zbraneproukrajinu.cz

Na podporu ukrajinskej armády vznikla v spolupráci ukrajinského veľvyslanectva v Česku a podnikateľa Dalibora Dědeka iniciatíva Darček pre Putina, ktorá zbiera financie na drony. Ukrajinskí vojaci, ktorí sa špecializujú na bezpilotnú techniku už prešli výcvikom, aby mohli české Bivoje riadiť. Kto stojí za jeho výrobou nie je z bezpečnostných dôvodov verejnosti známe. 

"Ide o veľmi vážnu vec. Výrobca tohto dronu dostal dôrazné odporúčanie z bezpečnostnej komunity. Stroje sa dodávajú bez log a výrobných čísel. Nie je tiež možné zverejniť, kde sa stroje kompletizujú a testujú, či kto ich vyrába," citoval spravodajský web CNN Prima News iniciatívu.

Výhodou je jeho cena

Experti z oblasti letectva na výrobe a vývoji českého vojenského dronu pracujú už niekoľko rokov. Pri konštrukčnej príprave si stanovili tri podmienky - súčiastky musia pochádzať z Česka, parametrami musí byť porovnanteľný s konkurenčnými výrobkami a cena musí byť pre odberateľa priaznivá. Dron s rozpätím krídel 3,3 metra dokáže previezť osem kilogramov nákladu. Vo vzduchu vydrží štyri hodiny a doletí do vzdialenosti 200 kilometrov. Ako uvádza CNN Prima News, podľa zástupcov firmy je dron veľmi skladný, vzlietnuť dokáže aj z nespevnenej plochy a ľahko ho premiestniť. 

Lietadlo stojí 30 miliónov korún. Suma predstavuje cenu za celý set - 3 drony, katapult a pozemnú riadiacu stanicu, uvádza sa na webe zbraneproukrajinu.cz. Podľa zverejnených údajov, z cieľovej sumy 30 miliónov českých korún sa do 6. júla podarilo vyzbierať vyše 17 miliónov. Na dron prispelo viac ako 3300 darcov. "Cieľom našej kampane je vybrať dostatok prostriedkov na nákup troch dronov, katapultovacej jednotky a pozemnej riadiacej stanice," vysvetľujú. Záujemcovia môžu prispieť na dron sumou 999 Kč, 4999 Kč, 19 999 Kč alebo 49 999 Kč, prípadne inou finančnou čiastkou.

Výhodou českého stroja je aj jeho cena. V porovnaní s tureckým dronom Bayraktar, ktorého cena sa pohybuje okolo piatich miliónov dolárov (približne 113 miliónov českých korún), stojí Bivoj "len" 30 miliónov. Český dron má menej technologických schopností. "V súčasnej dobe je dron vo fáze testovania a má záujem o vojenskú certifikáciu, aby ho mohla zaradiť do svojej výzbroje Armáda Českej republiky," uvádzajú. Skúšky dronu by mohlo urýchliť práve ich nasadenie vo vojne na Ukrajine.

Meno Bivoj sa spája v Česku s legendárnym hrdinom, ktorý mal podľa povesti chytiť diviaka za uši, vyhodiť si ho na chrbát a tak ho odniesť až na hrad. Ako odmenu mal dostať za manželku čarodejnicu a liečiteľku menom Kazi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok