Slovenský hokej čaká historický draft. Príde Gáborík o 22-ročný rekord?

TA3 TASR
6.7.2022 12:43

Najmä zásluhou dvojice Juraj Slafkovský, Šimon Nemec sa nadchádzajúci draft NHL zrejme stane historicky najúspešnejším v dejinách slovenského hokeja. Nie však v počte vybraných hráčov, ale v pozíciách v prvej päťke a možno aj v prvom kole.

Zámorskí hokejoví odborníci i preddraftový rebríček Centrálneho úradu pre skauting naznačujú, že tretia priečka Mariána Gáboríka z roku 2000 nemusí byť po 8. júli slovenským maximom a reálnu možnosť predstavuje aj slovenský hráč na najvyššej pozícii.

Od prvých oficiálnych prognóz pre draft 2022 odborníci pasovali do pozície očakávanej jednotky Shanea Wrighta. Kanadský útočník však v draftovej sezóne 2021/2022 nežiaril tak, ako skauti očakávali. V 74 zápasoch OHL (základná časť + play off) nazbieral 108 bodov (35+73) a v bodovaní základnej časti súťaže obsadil 8. miesto. Skauti mu vyčítali menšiu súťaživosť a nepríjemne ich prekvapila aj slabšia efektivita v zakončení.  

Slafkovský zamiešal kartami

Do hry o post najvyššie draftovaného hráča sa tak dostali aj americký útočník Logan Cooley, no najmä Slovák Juraj Slafkovský. Toho odborníci dlhodobo považovali za adepta na prvú desiatku draftu, no do úvah o najvyššie pozície sa dostal až po mimoriadne vydarených ZOH v Pekingu. Na prvej veľkej akcii v drese slovenského tímu pomohol k historickému bronzu 7 gólmi v 7 zápasoch a stal sa najproduktívnejším hráčom aj najlepším strelcom, pričom získal aj prestížne ocenenie pre najužitočnejšieho hráča turnaja. 

Po návrate do fínskeho klubu TPS Turku pravidelne nastupoval v A-mužstve, s ktorým sa dostal do finále najvyššej súťaže. Na MS vo Fínsku sa opäť zaradil k lídrom slovenského tímu a s 9 bodmi (3+6) bol jeho najproduktívnejší hráč. Ani mimoriadne výsledky z medzinárodnej scény však nerobia zo Slafkovského jednoznačného adepta na pozíciu draftovej jednotky. Tú zvolí klub Montreal Canadiens, ktorý bude mať po 32 rokoch možnosť prvej voľby.  

Viacero renomovaných skautov a zámorských odborníkov sa o šanciach Wrighta a Slafkovského vyjadrilo ako o vyrovnaných. Záležať bude na aktuálnej potrebe klubu. Canadiens hrali v sezóne 2020/2021 finále Stanleyho pohára, no v uplynulom ročníku 2021/2022 padli na dno NHL a s veľkou pravdepodobnosťou ich čaká prestavba kádra. Jednotka draftu by sa mala stať jej symbolom, no klub do posledných dní pred draftom nenaznačil, po kom siahne. 

Jednoduchšiu pozíciu budú mať New Jersey Devils, ktorí budú vyberať z 2. miesta. S najväčšou pravdepodobnosťou siahnu po tom hráčovi z tejto dvojice, ktorého si nevyberú Canadiens. Podľa zámorských médií by sa im viac hodil ľavý krídelník Slafkovský, keďže na Wrightovej pozícii stredného útočníka už majú dlhodobými kontraktami zaviazaných Nica Hischiera a Jacka Hughesa - mimochodom draftové jednotky z rokov 2017 a 2019.

Gáboríkov rekord je v ohrození

 Ak sa dlhodobé prognózy naplnia, stane sa Slafkovský najvyššie draftovaným Slovákom v histórii. Toto prvenstvo patrí od roku 2000 Mariánovi Gáboríkovi, ktorého si vtedajší nováčik NHL Minnesota Wild vybral z 3. miesta. Prakticky od úspešnej zimnej olympiády sa Slafkovského meno skloňuje v súvislosti s pokorením Gáboríkovho rekordu a aj s možnou pozíciou absolútnej jednotky. 

Pred draftom absolvoval desiatky rozhovorov so zástupcami klubov NHL, dlhodobo sa o neho zaujímali skauti a médiám poskytol desiatky rozhovorov o draftových témach. Krátko pred odchodom na výber talentov do Montrealu priznal, že niekedy je toho až priveľa. "Vždy som vravel, že je mi v podstate jedno, kto si ma vyberie. Podstatné je, aby som sa dostal do NHL a dostal šancu na realizáciu svojho hokejového sna. Absolvoval som mnoho pohovorov s klubmi, ale realitu spoznám až 7. júla. Špekulovať či tipovať je dovtedy zbytočné. Radšej budem trénovať," uviedol pre web hockeyslovakia.sk.

Vysoko bude aj Nemec

Na vysoké priečky môže pomýšľať aj obranca Šimon Nemec. Ten sa v preddraftových rebríčkoch dlhodobo pohyboval okolo 5. miesta. Podľa renomovaného novinára Boba McKenzieho by sa mohol stať najvyššie draftovaným obrancom. Zámorský odborník televízie TSN ho odhaduje hneď za prvou trojicou, v ktorej by mal byť najvyššie Slafkovský. McKenzie sa v odhade draftovej jednotky nepomýlil ani raz od roku 2009.

Aj Nemec v sezóne 2021/2022 potvrdil, že je už etablovaný v mužskom hokeji, keď štartoval na ZOH aj MS, pričom celú sezónu odohral v prvej obrannej dvojici v Nitre, s ktorom sa dostal do extraligového finále. O pozíciu najvyššie draftovaného obrancu ho podľa skautov môže pripraviť Čech David Jiříček. Ten takisto hral na MS a klubovú sezónu odohral v českej extralige v drese Plzne.

Nemec podľa McKenzieho vyčnieva prehľadom v hre, korčuľovaním, čítaním hry a ďalšími vlastnosťami, pre ktoré ho zaradil na 4. miesto svojho rebríčka. V takom prípade by slovenský obranca zamieril do Seattlu, reálne možnosti však predstavujú aj Philadelphia, ktorá bude vyberať ako piata, Columbus (6.) či Ottawa (7.). 

Draft sa začne prvým kolom v piatok 7. júla o 1.00 SELČ, od druhého kola bude pokračovať o 17.00 SELČ. Kluby si budú vyberať hráčov v poradí, ktoré vzniklo na základe výsledkov v uplynulom ročníku NHL a draftovej lotérie. Draft je klasicky rozdelený do 7 kôl a vybraných bude 225 hráčov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok