Tisíce obyvateľov Walesu demonštrovali za nezávislosť od Británie, nasledujú tak Škótsko

TA3 ČTK
2.7.2022 21:14

Tisíce ľudí dnes vo waleskom meste Wrexham demonštrovali za nezávislosť Walesu na Británii. Informoval o tom spravodajský server BBC. Podľa organizátorov bol pochod príležitosťou vyjadriť želanie "uberať sa iným smerom".

Tisíce obyvateľov Walesu demonštrovali za nezávislosť od Británie, nasledujú tak Škótsko
AP Photo/Matt Dunham

Účastníci pochodu sa podľa členky mestskej rady Carrie Harperovej, ktorá sa podieľala na organizácii demonštrácie, zaujímajú hlavne o možnosti, ktoré Wales má, a debatu, ktorú podobné akcie rozprúdia. "Obzvlášť v súvislosti s druhým referendom (o nezávislosti), ktoré sa chystá v Škótsku, a širokou podporou zjednoteného Írska," dodala Harperová.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová tento týždeň uviedla, že škótsky parlament predloží návrh zákona o referende o škótskej nezávislosti s plánovaným dátumom 19. októbra 2023. Britská vláda premiéra Borisa Johnsona referendum odmieta. Argumentuje okrem iného tým, že škótsky ľud vyjadril vôľu zotrvať v Spojenom kráľovstve už v roku 2014, kedy za to hlasovalo 55 percent zúčastnených. K volebným urnám vtedy prišlo takmer 85 percent voličov. O zjednotení Írskej republiky a Severného Írska sa hovorí predovšetkým kvôli odchodu Británie z Európskej únie a problémom, ktoré tento krok priniesol.

"Musíme diskutovať o tom, aký druh krajiny si prajeme. Je správny čas a Wrexham je na túto konverzáciu správne miesto," uviedla Harperová. Wrexham bol jednou z ôsmich britských obcí, ktoré boli pri príležitosti osláv 70 rokov kráľovnej Alžbety II. na tróne povýšené na mesto.

"Myslím si, že je dôležité práve teraz začať znova diskutovať. A keď vidíme, ako to ide vo Westminsteri z kopca, tak sme sem prišli pochodovať, hovoriť a stretnúť sa s ostatnými," uviedol David, jeden z účastníkov demonštrácie. Vo Westminsterskom paláci v Londýne sídli britský parlament.

Dnešného pochodu sa v meste podľa organizátorov z hnutia All Under One Banner (AUOB) zúčastnilo medzi 6000 až 8000 ľudí. Iné správy podľa BBC hovorili o 3000 účastníkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok