V Uzbekistane zatkli organizátorov protestov, ktorí sa pokúsili obsadiť vládne budovy

TA3 TASR
2.7.2022 19:58

Úrady v Uzbekistane v sobotu oznámili, že zatkli "organizátorov masových nepokojov", ktorí sa chceli zmocniť administratívnych budov v autonómnej republike, ktorá bola svedkom zriedkavých protestov proti návrhom ústavnej reformy. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Somalsko protest moslimovia (SITA AP)
SITA/AP

Piatková demonštrácia v Karakalpackej republike priviedla do ulíc hlavného mesta regiónu tisíce ľudí a nasledovala po zverejnení návrhu zmien a doplnení ústavy, ktoré oslabujú postavenie republiky a v najbližších mesiacoch by mali byť predmetom referenda.

Spontánne demonštrácie sú v Uzbekistane nezákonné a polícia v piatok uviedla, že v oblasti, ktorú demonštranti ovládli, "bol obnovený poriadok". Prísne kontrolovaná uzbecká vláda sa o obetiach nezmienila, pripomína AFP.
     

Navrhované ústavné zmeny zbavia Karakalpackú republiku jej nominálneho "suverénneho" štatútu a zrušia jej ústavné právo oddeliť sa od Uzbekistanu prostredníctvom referenda.

Orgány v Karakalpakstane, ktoré sú napriek zákonnej autonómii podriadené ústrednej vláde, zaujali tvrdší postoj. S celkovým počtom obyvateľov 35 miliónov ľudí je Uzbekistan najľudnatejšou krajinou strednej Ázie s väčšinou moslimov.

Témy: Uzbekistan Ázia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok