Najrýchlejšie kombi sveta bolo oficiálne predstavené. BMW M3 Touring prináša so sebou hneď niekoľko zaujímavostí

TA3/SZ
1.7.2022 18:30

Asi najočakávanejším športovým autom od divízie M bola tento rok bezpochyby nová M3 vo verzii Touring. Ešte pred oficiálnym predstavením zajazdil testovací jazdec na okruhu Nürburgring rekordný čas kola v triede kombi, čím sa novinka automaticky stala najrýchlejším sériovým kombi sveta

Najrýchlejšie kombi sveta bolo oficiálne predstavené. BMW M3 Touring prináša so sebou hneď niekoľko zaujímavostí
BMW

Mimoriadne očakávané a mimoriadne rýchle. Tak by da dalo definovať úplne prvé sériovo vyrábané BMW M3 Touring, ktoré prináša do sveta kompaktných kombi nevídanú dynamiku a na dnešné pomery vcelku veľký motor. Poďme však poporiadku. V prednej časti sme svedkami klasických tvarov aktuálnej generácie modelu M3. Chýbať teda nemôže rozmerná predná či agresívne tvarovaný predný nárazník. Najväčšie zmeny sa však diali pri pohľade na bočnú časť auta. Tam si môžme najlepšie všimnúť kombi tvar karosérie, ktorý mimoriadne ladí k rozmerným diskom kolies a nízkemu podvozku. V zadnej časti potom dominuje výrazný difúzor so štvoricou koncoviek výfukového systému.


BMW BMW

Z dôvodu dlhšej karosérie museli inžinieri aplikovať rôzne výstuhy a rozpery umiestnené v batožinovom priestore a v spodnej časti podlahy. Po praktickej stránke ponúkne kombi až 500 litrový batožinový priestor, ktorý sklopením zadných sedadiel možno navýšiť na 1510 litrov.

BMW BMW

Čo sa dynamiky týka, tak čas kola 7:35;060 na najťažšom okruhu sveta hovorí sám za seba. Novinka dokonca z trónu zosadila aj také eso, akým je Mercedes-AMG E63 S 4Matic+, ktorému trvalo rovnaké kolo o takmer 10 sekúnd viac. Dôvodom je trojlitrový šesťvalec pod prednou kapotou produkujúci 510 koní a 650 Nm krútiaceho momentu, ktorý je prostredníctvom automatickej prevodovky, elektronických diferenciálov a pohonu M xDrive distribuovaný na obe nápravy. Vďaka tejto kombinácii dokáže novinka vystreliť z pokoja na 100 km/h za krátkych 3.6 sekundy a dosiahne maximálne tempo 280 km/h v prípade balíku M Drivers Package.

Vďaka inteligentnému pohonu oboch náprav je tak nová M3 Touring, ktorá je mimochodom dostupná iba ako výkonnejšia verzia Competition ideálnou voľbou do zimného počasia, ale aj na závodný okruh. V prípade potreby dokáže systém totižto poslať na zadnú nápravu až 100% výkonu.

Oproti sedanu dostal Touring v interiéri nový zakrivený displej infotainmentu a prístrojového štítu pochádzajúceho napríklad z modelu i4. Novinka však disponuje prepracovanou grafikou evokujúcou športovosť umocnenú množstvo nápisov M. Cenovku značka zatiaľ nezverejnila, no môžme očakávať nárast o niekoľko tisíc eur v porovnaní so sedanom. Cenovka bude každopádne určite adekvátna, pretože BMW takpovediac predstavilo už takmer nevídaný druh auta.

Témy: BMW
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok