Nový Peugeot 408 je mimoriadne atraktívny rodinný fastback ponúkajúci tri typy pohonu

TA3/SZ
30.6.2022 18:30

Peugeot aktuálne predstavil fastback s vyvýšeným podvozkom a úsporným pohonom. Zaujme najmä príťažlivými tvarmi, z ktorých nebudete vedieť spustiť oči

Nový Peugeot 408 je mimoriadne atraktívny rodinný fastback ponúkajúci tri typy pohonu
Peugeot

Nový Peugeot 408 ihneď po oficiálnej premiére pritiahol množstvo pozornosti. Niet sa čomu diviť, pretože jeho ladné tvary a dizajn sú doslova trefou do čierneho. V prednej časti na vás ihneď zapôsobí rozmerná predná maska tvorená množstvom menších segmentov, uprostred ktorých nájdeme umiestnené logo automobilky. Po bokoch spomínanej masky sú umiestnené úzke LED svetlomety dodávajúce autu prižmúrený pohľad. Aj na 408-ičke použili dizajnéri typické, zvislé LED denné svietenie v spojení so smerovkami.

Peugeot Peugeot

Pri pohľade na siluetu môžme vidieť kupé tvar karosérie s mierne zvýšeným podvozkom. Je dobré poznamenať, že novinka nie je SUV, takže výška podvozku je mierne nižšia pri porovnaní s plnohodnotnými SUV. V tomto prípade ide skôr o crossover. Karoséria novinky má na dĺžku 4.69 metra, 1.85 metra meria na šírku a vysoká je 1.48 metra, takže rozmerovo ide skôr o kompaktnejší model. Veľmi zaujímavým detailom sú 20 palcové disky kolies, do ktorých sú zapracované štvorcové segmenty. Toto riešenie pôsobí mimoriadne moderne a nadčasovo.

V zadnej časti auto zdobia taktiež rozmerovo úzke koncové LED svetlomety s hranatou grafikou vytvárajúcou jedinečný svetelný podpis auta. Aerodynamickejšie tvary kupé zabezpečili vcelku nízky koeficient odporu vzduchu na úrovni 0.28.

To, že inžinieri odviedli kus dobrej práce potvrdzuje aj priestranný interiér na čele až s 536 litrovým batožinovým priestorom v prípade spaľovacej verzie a 471 litrovým kufrom v prípade plug-in hybridu. V interiéri nájdeme veľkú podobnosť s modelom 308, s ktorým zdieľa digitálny prístrojový panel a centrálny displej infotainmentu spolu s individualizovateľnými dotykovými tlačidlami. Za príplatok bude možné objednať prémiový audiosystém Focal, matrix svetlomety či nočné videnie a poloautonómne riadenie.

Peugeot Peugeot

Zástupcom spaľovacích motorov bez elektrifikácie bude v tomto prípade 1.2 litrový trojvalec s výkonom 130 konských síl, ktorý bude v roku 2023 nahradený mild-hybridným agregátom. Výkonnejšie verzie sú osadené 1.6 litrovým turbomotorom a plug-in hybridnou technikou generujúcou maximálny výkon buď 180, alebo 225 konských síl. Všetky plug-in hybridy bez ohľadu na výkon budú osadené 12.4 kWh akumulátorom a osemstupňovou automatickou prevodovkou. Koncom roku 2023 zaradí značka do ponuky aj plne elektrickú verziu. Štart predaja klasickej a plug-in hybridnej verzie však odštartuje už v januári 2023.

Témy: Peugeot
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok