Putin sa bude musieť zodpovedať z útoku v Odese, uviedol Berlín

TA3 ČTK
1.7.2022 16:10

Ruský prezident Vladimir Putin sa bude musieť zodpovedať z nočného raketového útoku v Odesskej oblasti, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Podľa posledných správ zahynulo dvadsať osôb. Podľa nemeckého hovorcu je počínanie Moskvy nehumánne a cynické. Rusko opakovane tvrdí, že jeho armáda neútočí zámerne na civilné ciele.

Podľa ukrajinských úradov ruské rakety Ch-22 dnes v noci zasiahli jeden obytný komplex a rekreačné zariadenie v Odesskej oblasti. Ruskojazyčný web BBC informoval o 20 mŕtvych, medzi ktorými je aj jedenásťročný chlapec, a o štyroch desiatkach zranených vrátane šiestich detí a tehotnej ženy.

Berlín uviedol, že ruskú akciu odsudzuje. "Ruský prezident Putin a ďalší činitelia sa budú musieť zodpovedať (z útoku)," uviedol Hebestreit. Útok podľa neho ukazuje, že Rusko vedome počíta s úmrtím civilistov. "Ruská strana, ktorá znova hovorí o vedľajších škodách, je neľudská a cynická," dodal hovorca.

Moskva v piatok znovu odmietla, že by zámerne útočila na civilistov. "Chcel by som vám pripomenúť prezidentovo vyjadrenie, že ruské ozbrojené sily nemieria na civilné ciele," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

Putin vo štvrtok odmietol zodpovednosť za útok na obchodné centrum v meste Kremenčuk, kde zomrelo najmenej 19 ľudí. Podľa neho sa stredisko nachádzalo neďaleko skladu zbraní, na ktorý viedli útok ruské vojská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok