Čaká nás búrlivé leto? Príde ultimátum, presun Matoviča krízu nevyrieši, myslí si politológ

ta3/Henrieta Mihalková
4.7.2022 07:00

Oddych od politických šarvátok zrejme s prázdninami nepríde. Permanentná koaličná kríza vyeskalovala najmä po schválení protiinflačného balíčka s fašistami a následnom prelomení prezidentkinho veta. Účinku sa minulo aj ospravedlnenie Igora Matoviča. Horúce dni naznačujú aj avizované rokovanie Republikovej rady SaS a mimoriadne predsedníctvo OĽANO. Čaká nás búrlivé politické leto? Spýtali sme sa politológa Branislava Dolného.

Čaká nás búrlivé politické leto? Takto to vidí politológ Dolný
TASR/Pavel Neubauer

Strana SaS oznámila, že po prelomení prezidentkinho veta pri protiinflačnom balíčku a po vzájomných obvineniach s OĽANO zo spolupráce s opozíciou a fašistami, zvoláva hneď v prvý júlový týždeň mimoriadnu republikovú radu. S akými scenármi alebo závermi by sa mohla republiková rada skončiť?

Je to ďalší krok, ktorým sa SaS snaží zvyšku koalície a najmä OĽANO demonštrovať, že situácia v koalícii nie je pre stranu akceptovateľná, a je treba nájsť riešenie krízy. Neočakávam, že by prišlo k rozhodnutiu o odchode strany z koalície, ale skôr o istú formu ultimáta, resp. podmienok, za ktorých strana zostane alebo odíde z vlády, čím vytvoria na ostatných koaličných partnerov a premiéra tlak. Jedna z kľúčových otázok sa bude týkať toho, či bude strana pokračovať vo vláde s Igorom Matovičom ako jej členom.

Igor Matovič uviedol, že hnutie OĽANO má dve náhrady za svojho nominanta ministra zdravotníctva, mená neprezradil. Ministra kritizujú, že nestíhame pri výstavbe nemocníc napĺňať plán obnovy. Trasie sa pod Vladimírom Lengvarským stolička?

Kritické postoje a výhrady k Vladimírovi Lengvarskému od Igora Matoviča sa začali objavovať už relatívne krátko po jeho nástupe. Nielenže sa mu nepáčil prístup nového ministra k povoleniu očkovania "jeho" vakcínou Sputnik, ktorá sa spustila až po niekoľkých mesiacoch, ale Igor Matovič je ovplyvňovaný aj bývalým ministrom Marekom Krajčim a ľuďmi z jeho okolia, ktorí nemajú s ministrom dobré vzťahy. Nie je dlhodobo udržateľné, aby mohol byť vo vláde minister bez dôvery predsedu strany, ktorá ho nominovala. Minister Lengvarský prežil vo funkcii tak dlho vďaka premiérovi Hegerovi, ktorý nechcel destabilizovať situáciu na ministerstve v čase pandémie a prípravy plánu obnovy. Toto obdobie "mimoriadneho stavu" na ministerstve schválením plánu výstavby nemocníc uplynulo a očakávam, že minister bude vymenený o čom svedčí aj jeho priznanie, že ponuky pre prípadných kandidátov prichádzajú od samotného premiéra.

Sulík Heger Matovič TASR/Pavel Neubauer

Šéf OĽANO rovnako ohlásil, že zvoláva mimoriadne predsedníctvo hnutia. Z mnohých strán sa ozýva požiadavka na jeho výmenu na poste ministra financií. Za akých podmienok by bol Matovič podľa vás ochotný odísť?

Zatiaľ žiadnu ochotu odchádzať z vlády nevidíme. Podobne ako pri minulej rekonštrukcii vlády ho k uvažovaniu o odchode môže viesť iba bezprostredná hrozba rozpadu koalície a najmä pádu vlády. Takto ďaleko ešte zatiaľ nie sme. Podobne ako pri minulom riešení vládnej krízy, kde sa Igor Matovič presunul z pozície premiéra na ministerstvo financií, si nemyslím, že by jeho ďalší presun do parlamentu bol riešením neustálych koaličných kríz.

Eduard Heger sa rozhodol chopiť úlohy mediátora medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Ako sa mu v tejto pozícii zatiaľ darí?

Premiérovi v tejto situácii už niekoľkomesačnej krízy, kedy je fungovanie koalície do istej miery paralyzované, ani nič iné nezostáva. Tak ako už po niekoľkýkrát sa pokúša riešiť rozvrátené vzťahy bez veľkých verejných vyhlásení v zákulisí. Zdá sa však, že osobné vzťahy oboch predsedov sú narušené natoľko, že ani premiér, ani stále reálnejšia hrozba konca koalície, ani rastúca nedôvera zo strany verejnosti, ich nepriviedli k serióznej snahe o hľadanie riešení a kompromisov. Autorita premiéra ako mediátora výrazne utrpela po tom, ako oznámil, že Igor Matovič nebude viac útočiť na Richarda Sulíka, čomu sa Igor Matovič vzápätí prakticky vysmial.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok