Bennett končí. Lapid sa ujal funkcie premiéra, Izrael povedie až do volieb v novembri

TA3 TASR
1.7.2022 13:33

Bývalý izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid sa v piatok ujal postu premiéra a krajinu povedie až do novembrových parlamentných volieb. Informuje agentúra DPA.

Izrael má novú vládu. Netanjahu po 12 rokoch ako premiér končí
TASR/AP

Bývalý novinár a televízny moderátor Lapid nahradí na základe koaličnej dohody doterajšieho premiéra Naftaliho Bennetta až do volieb 1. novembra. Pôjde v poradí už o piate parlamentné voľby v krajine za uplynulé štyri roky. Lapid z centristickej strany Ješ atid je za posledných 20 rokov prvým premiérom, ktorý nie je zo spektra pravicových strán.

Bennett viedol ideologicky nesúrodú koalíciu zloženú z ôsmich strán od 13. júna 2021 až kým v parlamente nestratila nadpolovičnú väčšinu. Jej vznik mal prakticky jediný cieľ – zosadiť dlhoročného bývalého premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý je lídrom opozície. Podľa pozorovateľov by mohla súčasná vnútropolitická situácia vydláždiť cestu pre jeho návrat. V Izraeli sa žiadnej strane nedarí dlhodobo získať presvedčivú väčšinu, preto je výsledok volieb a zloženie novej vlády ťažké predpovedať. Agentúra DPA tiež pripomína, že 50-ročný Bennett oznámil, že vo voľbách už kandidovať nebude a že odchádza do dôchodku. Svoje rozhodnutie však neodôvodnil.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok