Európa ako úloha. Česko prevzalo predsedníctvo v EÚ, vystriedalo Francúzsko

TA3 TASR ČTK
1.7.2022 11:30

Česká republika dneškom prevzala predsedníctvo v Európskej únii, do ktorého vstupuje ako predchádzajúca predsednícka krajina Francúzska s víziami, téma je ale vopred daná - je ním Ukrajina. Zhodujú sa v tom nemecké médiá.

Európa ako úloha. Česko prevzalo predsedníctvo v EÚ, vystriedalo Francúzsko
TASR/AP

Tie si tiež všímajú, že mottom je "Európa ako úloha" a že tento slogan Česko prevzalo z prejavu posledného československého a prvého českého prezidenta Václava Havla. Agentúra DPA poznamenala, že na české predsedníctvo vrhá tieň okrem krízy na Ukrajine aj vnútropolitická aféra v kauze Dozimeter.

"Na prahu dverí zúri ukrajinská vojna, rastú obavy o zásobovanie plynom a ceny sa zvyšujú najprudšie za posledných niekoľko desaťročí," napísala DPA k situácii, za ktorej Česko vedenie únie preberá.

"Prezident Emmanuel Macron začal francúzske predsedníctvo EÚ veľkolepými víziami budúcnosti. Od vojny na Ukrajine ale všetko zatienila súčasnosť," uviedla televízia ZDF. "Teraz preberá predsedníctvo EÚ Česká republika. Pre vízie počas vojny uprostred Európy zostane sotva nejaký čas. Druhý polrok tak bude aj naďalej určovať súčasnosť," dodala.

"Praha si uvedomuje, do akej miery je jej pôsobenie na čele Európskej únie podmienené ruskou agresiou proti Ukrajine a jej dopadmi na Európsku úniu a svet," oznámila stanica Deutsche Welle.

Dominuje vojna

Súčasná kríza podľa denníka Badische Zeitung ukázala, že hlavným problémom akcieschopnosti Európskej únie je nutnosť jednomyseľných rozhodnutí vo fiškálnych a zahraničnopolitických otázkach. V poslednej dobe sa v EÚ hovorí o zmene, ktorá by rozšírila možnosť väčšinového hlasovania namiesto jednomyseľnosti. Denník si nemyslí, že by Česko v tejto veci dosiahlo pokrok.

"Ak silná členská krajina ako Francúzsko nedokázala v týchto bodoch vyvinúť dostatočný tlak, malému Česku sa to určite nepodarí," uviedol denník Badische Zeitung. Dodal, že agende bude rovnako dominovať ruská agresia na Ukrajine. "A pokiaľ ide o infláciu, prudko rastúce ceny surovín a hroziacej recesie, tak Česká republika rovnako nie je súčasťou eurozóny, takže nie je zastúpená v kruhu mocných krajín platiacich eurom," dodal.

DPA poznamenala, že na prvé české predsedníctvo v roku 2009 sa vybavujú nepríjemné spomienky. "Uprostred predsedníctva padla vláda konzervatívneho premiéra Mirka Topolánka, ktorej parlament vyslovil nedôveru," pripomenula agentúra, podľa ktorej je teraz zatienený hneď začiatok druhého českého predsedníctva.

"V centre aféry s pochybnými zákazkami pražského dopravného podniku sa ocitá stranícky kolega (ministra vnútra Víta) Rakúšana," uviedla DPA. Dodala, že kauza vyvolala prudké vnútropolitické turbulencie, kvôli ktorým z funkcie odišiel minister školstva Petr Gazdík, pretože bol v blízkom kontakte s jedným z podozrivých.

Predsednícke trio

Aby bola v predsedaní zaručená kontinuita, trojice štátov si vopred dohadujú spoločné oblasti, na ktoré sa chcú sústrediť. Česko tvorí takzvané predsednícke trio s Francúzskom a Švédskom. Hlavné priority si schválili 14. decembra 2021. Týkali sa najmä zmiernenia následkov covidu, klimatickej neutrality či digitálnej transformácie.

Oficiálny začiatok predsedníctva sa uskutoční o týždeň, 8. júla v pražskom Rudolfíne. Česko na nasledujúci polrok pripravilo 14 neformálnych zasadnutí ministerských rád a jeden neformálny summit. Celkovo by sa počas predsedníctva malo uskutočniť približne 320 akcií.

Česká republika bude predsedať Európskej únii po 13 rokoch. V roku 2009 sa počas prvého predsedníctva rozpadla vtedajšia vláda premiéra Mirka Topolánka zložená zo strán ODS, KDÚ-ČSL a Strany zelených. Prvého januára 2023 preberie rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ Švédsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok