V talianskej koalícii to vrie. Premiér Draghi musel náhle opustiť summit NATO

TA3 ČTK
30.6.2022 11:22

Taliansky premiér Mario Draghi v stredu večer prekvapivo odišiel zo summitu NATO v Madride, kde ho dnes zastupuje minister obrany Lorenzo Guerini. Dôvodom Draghiho náhleho odchodu z vrcholnej schôdzky je dnešné zasadnutie talianskej vlády a spory v širokej vládnej koalícii. Miestne médiá špekulujú o odchode popredného člena vládnej koalície, Hnutia piatich hviezd. Jeho líder Giuseppe Conte aj zdroje z vlády ale uisťujú, že koalícia sa nerozpadne.

Taliansky premiér Mario Draghi
TASR/AP

Špekulácie o možnom rozpade vládnej koalície, v ktorej je zastúpené široké spektrum strán od ľavého stredu po krajne pravicovú Ligu, priživilo hodinové stretnutie Conteho s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom v stredu večer. Conte ale uistil, že voči vláde zostáva lojálni. Podľa televízie SkyTg24 Conte povedal, že jeho cieľom síce nie je podpora Draghiho, ale "ochrana záujmov Talianov".

Hnutie piatich hviezd sa už dlho potýka s vnútrostraníckou krízou pre sporné názory na rôzne otázky, okrem iného na ďalšie posielanie zbraní Ukrajine. Aj preto minulý týždeň zo strany odišlo niekoľko desiatok zákonodarcov pod vedením ministra zahraničných vecí Luigiho Di Maia. Tento niekdajší bývalý líder M5S sa pre odlišné názory s vedením hnutia rozhodol založiť vlastnú stranu Insieme per il futuro (Spoločne pre budúcnosť).

V stredu niektoré talianske médiá informovali, že Draghi tlačí na zakladateľa a neoficiálneho lídra M5S Beppeho Grilla, aby Conteho z vedenia odstránil. Draghi v stredu v Madride novinárom povedal, že s Contem hovoril telefonicky a dnes s ním bude hovoriť znova. Premiér ale odmietol špekulácie médií, že žiadal Conteho odchod z čela strany.

Talianska vláda má dnes okrem iného schvaľovať ďalšie opatrenia, ktorými sa snaží zmierniť vplyv rastu cien energií na obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok