Izraelský parlament odhlasoval zákon o svojom rozpustení. Kým budú predčasné voľby, vládu povedie Lapid

TASR ČTK
30.6.2022 10:21

Izraelský parlament vo štvrtok odhlasoval zákon o svojom rozpustení. Predčasné voľby budú 1. novembra, do tej doby povedie vládu terajší minister zahraničia Jair Lapid.

Izrael má novú vládu. Netanjahu po 12 rokoch ako premiér končí
TASR/AP

Funkcie sa má ujať o polnoci, ale podľa izraelských médií si s doterajším premiérom Naftali Bennettom úrad odovzdajú už popoludní. Predčasné novembrové voľby budú od roku 2019 už piate.

V 120-člennom parlamente prešiel zákon o rozpustení v pomere hlasov 92:0. Koaličná Strana práce a strana Izrael je náš domov sa ale hlasovania zdržali, pretože sa nepodarilo odhlasovať aj zákon, ktorý by umožnil výstavbu metra v Tel Avive. Rozhodnutie tejto otázky by bol veľký úspech končiacej koalície, čomu chcela opozícia zabrániť.

Dnešným hlasovaním tak končí 24. izraelský parlament zvolený len vlani. Do tej doby bude pri moci Lapidova úradujúca vláda. Bennett už v stredu oznámil, že vo voľbách kandidovať nebude. Politické strany musia zoznamy svojich kandidátok do predčasných volieb dodať do 15. septembra.

Bennettova vláda sa udržala pri moci iba rok a nastupovala ako kabinet, ktorému sa podarilo ukončiť 12-ročnú vládu bývalého premiéra Benjamina Netanjahua. Zložená bola ale z ôsmich názorovo veľmi odlišných strán. Na to dnes v parlamentnom prejave poukázal Netanjahu, keď povedal, že končí koaličný experiment. "Sľubovali zmenu a ozdravenie, nepodarilo sa im to. To sa stáva, keď dáte dohromady nepravú pravicu a krajnú ľavicu. Jedinou alternatívou sme my - silná, stabilná, zodpovedná nacionalistická vláda," povedal.

Predseda teraz už rozpusteného parlamentu Mickey Levy povedal, že v 24. parlamente dosiahla nenávisť nového maxima. "Bol to veľmi zložitý Kneset, polarizovaný, v ktorom sa opozícia stala koalíciou a koalíciou opozíciou," povedal. Pripomenul ale, že sa po troch rokoch neúspechu podarilo schváliť rozpočet a "nespočetne veľa zákonov dôležitých pre verejnosť".

Agentúra AP situáciu hodnotí ako predĺženie dlhotrvajúcej izraelskej politickej krízy, ktorej dominujú Netanjahuove korupčné procesy. Štvory predchádzajúcej voľby skončili patovými výsledkami a bolo po nich takmer nemožné zostaviť vládu. Očakáva sa, že Lapid, ktorý stojí na čele centristickej strany Ješ Atid, povedie kampaň ako predstaviteľ alternatívy k ďalšej Netanjahuovej vláde. Médiá tiež očakávajú, že mu pomôže júlová návšteva amerického prezidenta Joea Bidena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok