Filipíny majú nového prezidenta. Stal sa ním syn bývalého diktátora, ľudia sa obávajú tyranie

TA3 TASR
30.6.2022 07:54

Ferdinand Marcos mladší zložil vo štvrtok prísahu ako nový a v poradí už 17. prezident Filipín. Ceremónia prebiehala pred Národným múzeom, kde sa zhromaždili tisícky Marcosových priaznivcov, informuje agentúra DPA.

Filipíny majú nového prezidenta. Stal sa ním syn bývalého diktátora, ľudia sa obávajú tyranie
Twitter/UNTV News and Rescue

Zvolenie Marcosa mladšieho v májových prezidentských voľbách vyvolalo vo svete obavy z dôvodu rozsiahleho porušovania ľudských práv a korupcie, ku ktorým dochádzalo počas 20-ročnej vlády jeho otca, niekdajšieho diktátora Ferdinanda Marcosa staršieho.

Rodina Marcosovcov na čele s Ferdinandom starším bola po ľudovom povstaní v roku 1986 z Filipín vyhnaná. V roku 1992 jej bolo umožnené vrátiť sa na Filipíny; tri roky po tom, ako Ferdinand starší zomrel na Havaji. Ďalším členom rodiny sa však po návrate na Filipíny podarilo vďaka bohatstvu a konexiám zachovať si politickú moc a dostať sa k rôznym funkciám vo vláde. Ich návrat k moci teraz zavŕšilo zvolenie  Marcosa mladšieho za prezidenta.

Marcos mladší (64) počas predvolebnej kampane nepredstavil nijaký skutočný politický program a svoju kampaň založil na jednoduchom odkaze jednoty. Očakáva sa že počas svojho šesťročného prezidentského mandátu nadviaže na svojho predchodcu v úrade Rodriga Duterteho, ktorému neľútostný a tvrdý prístup k výkonu funkcie zaistil popularitu a pomohol upevniť moc, analyzovala po Marcosovom zvolení agentúra Reuters.

Ľudia, ktorí zažili diktatúru Marcosovho otca, sľúbili, že teraz budú ostražití, všíma si DPA. "Nezabudneme a nikdy sa neunavíme bojovať proti falošným naratívom a historickým deformáciám, aj keď sú (Marcosovci) opäť pri moci," uviedla skupina bojujúca proti návratu Marcosovcov k moci. "Budeme trvať na demaskovaní tyranie a chamtivosti," dodala. Nesúhlas s jeho inauguráciou vyjadrili aj niektorí obyvatelia Filipín, ktorí v tom čase protestovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok