Spevák R. Kelly dostal 30 rokov väzenia za dlhoročné sexuálne zneužívanie žien

TA3 ČTK
29.6.2022 23:18

Newyorská sudkyňa poslala na 30 rokov do väzenia amerického speváka R. Kellyho, ktorého vlani porota uznala vinným vo všetkých bodoch v kauze okolo sexuálnych trestných činov.

Spevák R. Kelly dostal 30 rokov väzenia za dlhoročné sexuálne zneužívanie žien
AP Photo/Nam Y. Huh

Niekdajšia hviezda hudobného štýlu R&B podľa prokuratúry po dve desaťročia využívala svoju slávu na systematické zneužívanie mladých žien a neplnoletých, a to ako sexuálnemu, tak psychickému. Vzhľadom na dĺžku trestu 55-ročný odsúdený pravdepodobne prežije veľkú časť zvyšku svojho života za mrežami, píše denník The New York Times.

Sudkyňa Ann Donnellyová svojím oznámením vyšla v ústrety požiadavke obžaloby, ktorá navrhla trest vo výške aspoň 25 rokov. Právnici speváka, ktorého preslávil napríklad hit I Believe a Can Fly, uvádzali, že si ich klient zaslúži maximálne desať rokov. Argumentovali pri tom aj jeho „traumatickým detstvom“.

Donnellyová pri vynášaní rozsudku reagovala vysvetlením, že zločiny Roberta Sylvestera Kellyho, ako znie spevákovo celé meno, boli "starostlivo plánované a pravidelne vykonávané po dobu skoro 25 rokov". "Naučili ste ich, že láska sa rovná zotročeniu a násiliu," povedala priamo odsúdenému s odvolaním na jeho obete.

Niekoľko ich na súde vystúpilo aj pri niekoľkohodinovom pojednávaní. "Poznačilo ma to na celý život," povedala jedna z nich, ktorá predtým popísala, že bola v spevákovom dome uväznená a znásilnená. "Dúfam, že pôjdete to väzenie na zvyšok života," uviedla ďalšia, ktorú vraj R. Kelly nútil k orálnemu sexu.

Tieto činy boli podľa vyšetrovateľov súčasťou dlhoročného vzorca, v ktorom úspešný umelec pomocou siete asistentov vyhľadával mladé ženy a lákal ich k sebe na sľuby, že im pomôže v hudobnej kariére. Následne ich zneužíval. Od svojich obetí navyše údajne vyžadoval absolútnu poslušnosť, bez povolenia im nedovolil odísť ani na záchod, zakazoval im, aby sa pozerali na iných mužov a chcel po nich, aby mu hovorili „tatko“ (z angl. daddy).

Súdna porota ho vlani v septembri uznala vinným vo všetkých deviatich bodoch obžaloby zahŕňajúcej obvinenia z vydierania i porušovania zákona o obchodovaní so sexom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok