Búrky spôsobili v Rakúsku zosuvy pôdy, tri dediny sú odrezané od sveta

TA3 TASR
29.6.2022 12:40

Prudké dažde spôsobili v spolkovej krajine Korutánsko na juhu Rakúska zosuvy pôdy a tri dediny boli odrezané od sveta. K ich obyvateľom sa v stredu usilovali dostať záchranári.

búrka škody počasie voda 1140 px (TASR/Michaela Zdražilová)
TASR/Michaela Zdražilová

Búrky v noci na stredu spôsobili rozvodnenie vodných tokov v hornatom okrese Villach-vidiek, čo viedlo k zosuvom bahna a sutín, povedala pre AFP hovorkyňa Červeného kríža v tejto spolkovej krajine Melanie Reiterová. "Tri dediny boli kompletne odrezané... Armáda a hasiči sa usilujú vyčistiť ulice, aby sa sa mohli dostať do dedín," dodala.

Úrady vydali v stredu varovanie pre civilné obyvateľstvo v oblasti v okolí Ossiašského jazera a obce Arriach, píše DPA. Obyvateľom odporučili, aby sa z dôvodu bezpečnosti zdržiavali na prvých poschodiach svojich domov. Stanica ORF informovala, že viacerých obyvateľov museli zachraňovať pomocou vrtuľníkov.

Nepriaznivé počasie spôsobilo škody najmä v doline Gegendtal neďaleko Villachu. Domy boli zasiahnuté zosuvmi až do výšky prvého poschodia. Víchrica so silou orkánu v utorok večer vyvracala stromy, strhávala strechy a spôsobila výpadky elektrickej energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok