Tragická búrka v detskom tábore má dohru. V prípade smrti 6-ročného chlapca padlo prvé obvinenie

TA3
28.6.2022 16:05

Zo smrti Jakuba polícia obvinila organizátora detského indiánskeho tábora v Turčeku v okrese Turčianske Teplice. Vyšetrovanie však ešte nie je na konci. V kremnických horách budú deti stanovať aj tento rok.

K nešťastiu došlo pred rokom v auguste. Nočná búrka rozmetala nad Turčekom niekoľko indiánskych stanov detského tábora. Pád konštrukcie jedného zo stanov neprežil 6-ročný Jakub. Ďalších sedem detí utrpelo zranenia. V čase búrky sa v stanovom mestečku nachádzalo 104 detí. Takmer po roku vyšetrovania polícia obvinila organizátora tábora.


"V súvislosti s touto tragickou udalosťou bolo vznesené obvinenie jednej fyzickej osobe z prečinu usmrtenia v súbehu s prečinom všeobecného ohrozenia a jednej právnickej osobe z prečinu všeobecného ohrozenia," uviedol Radko Moravčík, hovorca Krajského riaditeľstva PZ v Žiline.

Organizátor tábora Marek Straka sa k obvineniu odmietol vyjadriť. Vedenie tábora voči nemu však podalo sťažnosť. Bude sa ňou zaoberať martinská prokuratúra.

Meteorológovia pred búrkou varovali

Aj po roku naďalej zostáva nezodpovedané, prečo deti zostali v stanoch aj keď sa blížila búrka. Pred nepriaznivým počasím pritom meteorológovia včas varovali. "Terajšie búrky sú úplne iné ako bývali ešte pred nedávnom, tie nárazové vetry sú tak veľké, že takéto stany asi nie sú na to konštruované a ani nemôžu byť na to konštruované, nemôžu zniesť úplne všetko," konštatoval Gustáv Kasanický, riaditeľ Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity.

Stanovať budú aj tento rok

V indiánskych stanoch v kremnických horách strávia deti aj toto leto. Na mimoriadne okolnosti je už vraj tábor pripravený. Podľa organizátora sú všetky stany ukotvené zemnými skrutkami na základe statického posudku. V prípade nepriaznivého počasia majú pripravený plán presunu detí do pevných budov a aj evakuačný plán do blízkeho rekreačného strediska.

Témy: smrť Žilina stan
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok