Počet obetí ruského útoku na nákupné stredisko v Kremenčuku vzrástol, desiatky ľudí sú nezvestné

TA3 TASR
28.6.2022 16:42

Počet obetí ruského raketového úderu na ukrajinské mesto Kremenčuk, kde v pondelok najmenej jedna strela zasiahla obchodné centrum, stúpol na 20. Podľa ukrajinských médií to dnes uviedol zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Ďalších šesť desiatok ľudí je podľa neho zranených a vyše štyri desiatky sa nezvestné.

Záchranári pokračujú v prehľadávaní trosiek, poznamenala agentúra AP. Ruské ministerstvo obrany dnes podľa agentúry TASS vyhlásilo, že jeho vzdušné sily podnikli úder na hangáre s americkými a európskymi zbraňami v Kremenčuku a detonácia munície viedla k požiaru v neďalekom nákupnom centre.

Útok už predtým odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj jeho západní spojenci. "Nerozlišujúce útoky na nevinných civilistov predstavujú vojnový zločin. Ruský prezident (Vladimir) Putin a tí, ktorí sú zodpovední, budú pohnaní na zodpovednosť," uviedli podľa serveru The Guardian šéfovia štátov a vlád skupiny veľkých svetových ekonomík G7 v spoločnom vyhlásení, v ktorom zároveň vyjadrili Ukrajine podporu a sľúbili pokračovať vo finančnej, humanitárnej i vojenskej pomoci. Útok odsúdili aj niektorí západní politici zvlášť.

Zelenskyj v prvej reakcii povedal, že v nákupnom centre bolo viac ako 1000 civilistov. "Počet obetí si nemožno ani predstaviť," dodal. Útok, po ktorom stredisko pohltili plamene a oblaky dymu, neskôr odsúdil ako "ohavný" teroristický čin. Na žiadosť Kyjeva sa dnes útokom na nákupné centrum v Kremenčuku bude zaoberať na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostná rada OSN.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes zverejnil ruskú verziu. Vyhlásil, že ruské letectvo "podniklo úder vysoko presnými zbraňami na hangáre so zbraňami a muníciou poskytnutými Spojenými štátmi a európskymi krajinami" v oblasti podniku na výrobu cestných strojov v Kremenčuku. "Detonácia uskladnenej munície pre západné zbrane vyvolala požiar v nefunkčnom obchodnom centre nachádzajúcom sa blízko podniku," cituje Konašenkova TASS.

Toto tvrdenie však popierajú zranenia preživší. Napríklad štyridsaťtriročná Ľudmyla Mychajlecová v objekte nakupovala s manželom, keď ju výbuch vymrštil do vzduchu. "Letela som hlavou napred a črepiny mi zasiahli telo. Celé miesto sa rúcalo," popísala v nemocnici agentúre Reuters. Kyjev zatiaľ na vyjadrenie Moskvy nereagoval.

Prvý ruský komentár podľa agentúry AP predtým poskytol zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij, ktorý na twitteri napísal, že ide o "ukrajinskú provokáciu". Rusko už skôr opakovane popieralo, že by na Ukrajine útočilo na civilistov a civilné objekty, hoci ruské útoky zasiahli aj iné nákupné centrá, divadlá, nemocnice, materské školy alebo bytové domy, poznamenala AP.

Tvrdenie o ukrajinskej "provokácii" Moskva použila aj v prípade obvinení z masakrov a zverstiev, ktorým čelia ruskí vojaci, ktorí na začiatku ruskej invázie okupovali mesto Buča v Kyjevskej oblasti. Buču spomína teraz aj Poljanskij, ktorý v prípade Kremenčuku bez podrobností hovorí o "nápadných nezrovnalostiach".

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim medzitým podľa ruskojazyčného webu BBC informoval o ruských raketových úderoch na Mykolajiv a neďalekú obec Očakiv, ktoré podľa neho invázne sily podnikli v noci na dnešok. V Očakive zomreli traja ľudia vrátane šesťročného dievčaťa, povedal. Ďalší ľudia sú zranení.

Pod ruskou paľbou sa v pondelok ocitlo aj druhé najväčšie ukrajinské mesto, Charkov na východe krajiny. Počet obetí tam vzrástol na päť mŕtvych a 22 ranených. Medzi zranenými je podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova päť detí. Tvrdenie jednotlivých strán vojnového konfliktu nemožno obvykle bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok