Školské odbory považujú 500-eurový príspevok za výsmech. Naše požiadavky nenapĺňa, uviedol Ondek

TA3
27.6.2022 20:43

Igor Matovič sa ospravedlnil strane SaS a spolu s predsedom vlády Eduardom Hegerom sľúbili štátnym zamestnancom po 500 eur. Odbory to vnímajú ako posun, ale zástupcovia učiteľov upozorňujú, že 500 eur nie je 10 percent k platom, ktoré požadujú. Riziko ich štrajku v septembri preto stále pretrváva.

Školské odbory považujú 500-eurový príspevok za výsmech. Naše požiadavky nenapĺňa, uviedol Ondek
TASR/Jakub Kotian

Ponuka nie je dostatočná

"Príspevok 500 eur vnímam ako ponuku, s ktorou vláda vstupuje do rokovaní. Nachádzame sa však v unikátnej situácii a požadujeme dodatočnú valorizáciu na rok 2022 pre všetkých dotknutých zamestnancov," uviedla v relácii Téma dňa Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ). Podľa jej slov takáto ponuka však nie je pre odborárov dostatočná a nezohľadňuje požiadavky, ktoré smerujú k dlhodobej úprave platov. 

"Mnohí kolegovia tento príspevok považujú za výsmech. Je tu silná motivácia na to, aby sme dali najavo tejto vláde, že 500 eur vnímame ako príspevok na kompenzáciu životných nákladov, ktoré spôsobila inflácia," povedal v relácii Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.  

Školskí odborári vnímajú jednorazový príspevok ako odmenu, ktorá sa však neprenáša. "Je to určitá náplasť na to, aby sme boli ticho, ale my ticho nebudeme. Prvýkrát od protestov dostávame ponuku 500 eur, sme z toho prekvapení, ale zároveň aj sklamaní. Je to riešenie, ktoré naše požiadavky nenapĺňa," uviedol predseda Ondek.

Uhlerová si myslí, že odborári urobili už dosť veľa ústupkov za posledné dva roky, kedy sa platy nezvyšovali, zohľadnili aj dopady pandémie. "Z našej strany bolo týchto ústupkov dosť. Vláda by mala preukázať zamestnancom verejného sektora ústretový krok a pomôcť v čase zdražovania," dodala. Vyjednávanie s vládou by sa malo začať v utorok, tieto rokovania sa budú vzťahovať aj na zamestnancov školstva. 

"Ministrom financií Igorom Matovičom bolo komunikované, že príspevok 500 eur sa nevzťahuje na zamestnancov sociálnych služieb. Chcem si to vyjasniť, pretože na zamestnancov sociálnych služieb sa taktiež vzťahujú kolektívne zmluvy vyššieho stupňa," konštatovala s nepochopením prezidentka KOZ-u. Uhlerová si to chce ešte vyjasniť pri rokovaniach s vládou.

Pohrozili štrajkom

Ondek uviedol, že školské odbory sa neuspokoja s tým, čo sa momentálne deje. "Ponuka, ktorú sme dostali od 1. januára 2023 na zvýšenie o tri a pol percenta a od 1. júla na päť percent, je veľmi nízka a nezodpovedá sľubom, ktoré pred voľbami dali strany OĽANO a SaS". Predseda školských odborových zväzov potvrdil, že za takýchto podmienok vyhlásia štrajk. 

"Druhá valorizácia platov na päť percent je navrhovaná až od 1. januára 2024. Mne to už príde dehonestujúce, že po dvoch rokoch pandémie sa handrkujeme o zvýšení platov zamestnancov, ktorí boli v prvej línii," vyhlásila Uhlerová. Vláda by podľa nej mala myslieť na to, kto počas pandémie vo verejných službách pomáhal štátu.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok